fredag 18. mai 2012

Fredagstips 18.mai 2012



Fvonk - av Erlend Loe


De fleste kjenner til Erlend Loe (f.1969, Tr.heim) og hans forfatterskap som er preget av humor og som gjerne eksperimenterer med roman-genren. Fvonk er hans 9. roman for voksne, og er ganske tradisjonell i formen, tross han har nummerert alle avsnittene.


Fvonk er en mann med et uvanlig lite nettverk, strengt tatt er det bare datra hans som stikker innom etter at han mista jobben i Gang- og Mosjonsforbundet pga ukultur. Med rette eller urette ble det hevdet at Fvonk burde ha oppdaga ukulturen i forbundet der han hadde en ansvarsfull stilling. Og det kan nok hende at han visste om medlemsjukset, men lot være å gripe inn. Til slutt var det ei gravid ansatt som avslørte det, og i etterkant føler Fvonk at alle gravide er etter han…De er så «klarsynte og ubesudlede»!

Fvonk leier ut hybler i kjelleretasjen på huset sitt. En dag kommer en dame fra staten og krever at hyblene blir frigjort til deres formål. Dagens leieboere må betales ut, og det må bygges om litt, samt at ny hybelboer – som bare skal bruke den litt i helgene – må få tilgang til garasjen. Hele avtalen virker «snuskete», men dama fra staten er reell nok. Og det blir som staten bestemmer.

Fvonk følger med på den nye hybelboerens bevegelser, og plutselig skjønner han hvem det er – til tross for løsskjegg: det er statsministeren Jens!

Herfra og ut dreier boka seg om to ensomme, deprimerte og slitne menn som utvikler et nært og varmt vennskap. Boka har masse av humor og ironi, og er definitivt verdt å lese!


Midt imellom - av Jean Kwok



Forfatteren Jean Kwok er født i Hong Kong og emigrerte med familien til USA da hun var fem år.

Selv om boka «Midt imellom» er fiksjon og ikke biografisk så er det mye som er likt med forfatterens egen oppvekst og barndom.

Jean Kwok var den yngste av sju barn og "hun var et drømmende og urolig barn som løp vilt gjennom de sollyse gatene i Hong Kong". Ingen ble mer overrasket enn familien hennes når det viste seg at hun var ganske flink på skolen. De flyttet til New York City da hun var fem år, og de mistet alle pengene i overfarten til USA. I Hong Kong var Jean talentfull på skolen, men i et nytt land med et ukjent språk gikk det selvsagt ganske dårlig på skolen. Familien hennes begynte å jobbe i en fabrikk i Chinatown og hun måtte være med dit hver dag etter skolen…

I leiligheten deres vrimlet det med insekter og rotter. Om vinteren måtte de holde stekeovnsdøra åpen fordi det var ingen annen varme i leiligheta.

Ettersom hun sakte lærte engelsk gjenoppsto talentet hennes for skolen. Da hun var i ferd med å gå ut fra barneskolen, ble hun testet i forhold til en rekke eksklusive private skoler og vant stipend til dem alle. Hun hadde også blitt akseptert av Hunter College High School, en offentlig videregående skole for intellektuelt begavet, og det var der hun ønsket å gå.

Familien flyttet til en nedslitt leilighet i Brooklyn. Det var en stor forbedring, men det var fortsatt ingen penger til overs. Dersom hun ikke kom inn i en topp skole med full økonomisk støtte, ville hun ikke kunne gå på college. Men hun ble akseptert på Harvard! Det var på Harvard at hun innså at hun kunne følge sitt sanne kall: skriving. Hun kom seg fint gjennom Harvard og hadde opptil fire jobber samtidig og som ferdig utdannet hadde hun flere allsidige jobber i inn- og utland. Til slutt flyttet hun til Nederland pga kjærlighet og gikk på ny gjennom prosessen med å tilpasse seg en annen kultur og lære et annet språk. Hun i dag fortsatt i Nederland sammen med mann og to sønner, og utgivelsen av denne romanen har vært hennes drøm.

Kwoks egen historie har veldig mange likheter med jeg-fortelleren i «Midt imellom», Kimberly Chang – kalt Kim for det meste. Kim og moren emigrerer til USA ved hjelp av morens søster - og de stiller seg i stor gjeld til dem. Moren får jobb på svogerens fabrikk, der søsteren er sjef - og ikke en veldig snill sjef heller.

Boka inneholder ALT, bortsett fra drap... Det er mange gode scener og personskildringer og boka viser kulturelle ulikheter, forskjellen mellom fattig og rik, heldig og uheldig, slekt og vennskap. Og inneholder selvsagt også en rørende kjærlighetshistorie – som problematiseres ved valget mellom det tradisjonelle kjønnsrollemønster og det moderne, selvstendige mennesket.

Monica

Ingen kommentarer: