fredag 23. desember 2016

Årets siste fredagstips


Jacayl er kjærlighet på somali - en fortelling
Av Amal Aden og Håvard Syvertsen, Aschehoug, 2015

Sara bor i Burco (Nord-Somalia) og er ung og forelsket. Hun er forelsket i Mustafa som hun har truffet på skolen. Men problemet er at han tilhører en familie som er under hennes i rang. Hennes familie vil derfor aldri godta et giftemål mellom dem. Sammen med Saras familie bor også kusinen Maryan som er blitt foreldreløs. Maryan blir liksom ikke helt regnet med i familien, og moren til Sara sier at hun har en hodeskade – og ikke er helt som hun skal. Maryan er alltid glad og lykkelig. Maryan er sprudlende og liker å danse og Sara søker trøst i henne.

Maryan hjelper Sara ut av huset om natta og inn i skogen – hvor hun kan treffe sin store kjærlighet. Utendørs om natta opplever Sara en verden hun ikke ante eksisterte. Det yrer av hemmelige møter i skogen. Sara og Mustafa fortsetter å møtes i hemmelighet – og de elsker hverandre. En dag kommer familien til Mustafa hjem til Saras familie for å be om giftemål...





Det blir ikke bedre
Jan Grue, Gyldendal, 2016


Romanens hovedperson er August Wilhelmsen, en offentlig ansatt analytiker av «livskvalitet» i et fremtidig sammenslått departement for helse og næring. Romanen starter med at August og tre kamerater skal dra for å delta i Terjes (en tidligere skolekamerat) sluttscene.

En sluttscene er en film som lages med den som skal dø i hovedrollen og som blir til en film som legges ut på youtube/internett i ettertid som en feiring av den døde. Det er istedenfor begravelse. Og som de etterlatte selvsagt er stolt over å få flest mulig likes på. Sluttscenen er den enkeltes avslutning på livet, og det er ulike filmselskaper som produserer disse filmene. Den som dør spiller hovedrollen og venner og familie har biroller i filmen.   

August er altså en offentlig ansatt som har som arbeidsfelt å finne ut om folk dør da de bør dø – ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Det menneskelige aspektet er fjernet, og man finregner på hvilke diagnoser som bør medføre døden for ikke å bli ulønnsomme. Hvor er grensa mellom et menneskes tjenesteproduksjon og det å bli en økonomisk belastning for samfunnet…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om høsten
Karl Ove Knausgård, Oktober, 2015

"Om høsten" er første bind av fire i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans ufødte datter. – står det bak på boka.

Om høsten er inndelt i 3 «Brev til en ufødt datter» som innleder hver bolk, og som igjen består av 20 småstykker om de nære ting. Som Epler, Bensin, Kirker, Rammer, Lyn, Hoggormer, Lus osv.

Disse småstykkene er både morsomme, ettertenksomme og overraskende. De egner seg veldig godt både for høgtlesning og som nattbordlektyre da man for eksempel bare kan lese ett eller to stykker – og så filosofere litt over det man faktisk har lest.

For oss som har lest Min Kamp så er jo noe gjenkjennbart. Noen episoder har jeg tidligere vært borte i, andre er bare filosofiske tanker. Man trenger derfor ikke å ha lest noe annet av Knausgård for å få glede av dette.

 
 

 
Ønsker dere alle en riktig god jul med masse gode bøker!


Monica

 

Ingen kommentarer: