fredag 26. mai 2017

Fredagstipset 26. mai 2017

Dette er siste fredagstipset før sommeren.


"Morsdag"
Graham Swift
Gyldendal norsk forlag 2017
 

Vi er i England, det et er mars 1924 og det er morsdag. Morsdag er den ene dagen i året da tjenestefolk får fri fra pliktene sine for å kunne reise hjem til mødrene sine. Hvordan skal den foreldreløse Jane Farichild, som ikke har noen mor å besøke, tilbringe dagen? Denne dagen vil bli veldig spesiell, og ha ringvirkninger for resten av hennes liv.
Dette er en liten, men fantastisk roman hvor klasseforskjeller danner bakteppet. Jane, som nå er blitt en veldig gammel dame kommenterer disse hendelsene fra 1924. Hun løsrev seg fra livet som tjenestejente, og ble etter hvert en svært kjent forfatter.
 
"Harehjerte"
Ingrid Melfald Hafredal
Forlaget Oktober 2017
 

Den vesle barne- og ungdomspsykiatriske institusjonen utgjør et eget univers der den ligger pent til, i utkanten av byen. To verdener møtes der inne; Ungdommene og de ansatte. De unge kan være sinte og avvisende i møte med denne verden, særlig i starten, men de ansatte vet hva de driver med. De viker ikke, de gir aldri opp!
Vi følger noen av disse ungdommene som er innlagt her. Ei ung jente som har sluttet å spise fordi tennistreneren kom med en klomsete kommentar. Ei som skader seg selv for å dempe all annen smerte, og en ung gutt som etter en uke ved dataskjermen uten søvn hopper fra ei bru. Dessuten blir vi kjent med noen av de ansatte, som psykiateren Ørjan og sykepleieren Solveig. Disse er selve klippen i huset, men har også et privatliv.
 
"Hålke"
Helene Uri
Gyldendal forlag 2017
 

Hva skjer med et eldre ektepar som blir "innesperret" da det er blåhålke utenfor, og de ikke kommer ut av leiligheten på grunn av redsel for lårhalsbrudd? Ebba og Karl har vært gift lenge. De har delt gleder og soger, har fått barn og barnebarn sammen. De har elsket, sveket og bedratt. Ebba har ofte hatt blåmerker, men har blitt hos Karl i alle disse årene. I flere dager er de isolert, og har bare hverandre. Etter så mange års samliv kan de forsatt tenne hverandre, irritere hverandre grenseløst, lyve for hverandre, vise ømhet og raseri.
 Etter hvert tar maten slutt. Skapene blir tommere og tommere og de har ikke engang igjen kaffe!  Ebba vil ut, hun går rundt i leiligheten som et dyr, men Karl nekter henne. De må vente til det er strødd!
Slutten er overraskende, og Helene Uris språk er, som vanlig, fantastisk!


- Lisbeth -

 
 
 

 
 
 

Ingen kommentarer: