mandag 18. oktober 2010

Utstilling - forfattere fra Indonesia og Asia


Internasjonal uke i Elverum, 24. - 29. oktober 2010

I løpet av den internasjonale uka får Elverum besøk fra bl. a. Indonesia. Det er ikke mange indonesiske forfattere som er oversatt til norsk. Elverum bibliotek har bare en indonesisk forfatter i samlingen, og det er Pramoedya Ananta Toer.

Toer ble født 1925 på Java. Han har skrevet over 30 bøker, oversatt til 35 språk. Under diktaturet til Suharto, ble Toer fengslet. Uten rettsak satt han i fengsel i 14 år, og nesten 20 år i husarrest. Diktaturets formål var å kvele hans kreative tanker, som ble sett på som farlige. Når "Menneskenes jord" ble utgitt i 1980 kom de fort på bestselgerlistene, men ble forbudt året etter. Toer ble beskyldt for å spre marxist-leninistiske tanker. Etter diktatoren Suhartos fall i 1999, kunne Toer endelig nyte friheten til hans død i 2006.

Toers hovedverk er Buru-kvartetten; om kolonimakt og motstand under hollansk styre i Indonesia for hundre år siden. «Menneskenes jord», «Et barn av alle nasjoner», «Fotspor» og «Glasshus» er oversatt til norsk. «Flukten», en roman om annen verdenskrig, finnes også på norsk. Biblioteket har disse bøkene til utlån.

Ettersom biblioteket bare har en indonesisk forfatter, har vi valgt å utvide utstillingen til også å romme forfattere fra Asia:

Malaysia - Preeta Samarasan
Vietnam - Thu Huong Duong
Japan - Haruki Murakami
Kina - Sue Chun, Sijie Dai, Xingjian Gao, Xue Xinran, Lianke Yan
Korea - Sok-Yong Hwang
Afghanistan - Sayd B. Majrouh, Atiq Rahimi
India - Aravind Adiga, Amitav Ghosh, Qurratulain Hyder, Rohinton Mistry, Anuradha Roy, Salman RushdieUtstillingen vil stå ut oktober måned. Velkommen innom biblioteket i høstmørket!

Ingen kommentarer: