torsdag 25. november 2010

Flott fortellerkveld på biblioteket


Vår nye biblioteksjef Monica Skybakmoen ønsket velkommen.

Tore Andresen begynte med å lese et dikt av Åsta Holth.

Tore fortalte så fire fortellinger fra ulike kanter av verden, og Jan Christian Gjems' gitarspill passet fint inn med fortellingene.
Første fortelling var en skogfinsk fortelling, hvor vi fikk høre om puken, Halteguten og Porkalafela. Halteguten solgte sjela si til puken for å få spille musikk.
Porkalafela var besatt av det onde, men Halteguten spilte som en gud på den.
Jan Christian spilte en halling etter Halteguten.

Andre fortelling var en arabisk familiefortelling, som fulgte en familie fram til i dag. En familie med fasinasjon for fly. Historien ledet oss til en av verdens mest berømte menn og til 11. september 2001.

Indianere fikk vi møte i tredje fortelling. Tore fortalte om hvordan Navajo-indianerne kom til denne verden. Om 1. mann og 1. kvinne, og om de skiftende tvillingene (både mann og kvinne). Fortellingen var om hvor avhengig mann og kvinne er av hverandre, at de trenger hverandre både fysisk og psykisk.

I fjerde fortelling reiser vi til Grønland og eskimoene. Ungkaren får høre om skjønnheten som er så vakker at når en mann ser på henne, så dør mannen. Ungkaren må møte henne, men han besvimer hver gang han ser på henne. Tilslutt kommer han så nærme at han forsvinner inn i hennes skjød.

Tore har skrevet fortellingene selv, satt sammen av ulike kilder.

Etter fortellingene og musikken fikk publikum slippe til. De ville egentlig ha et ekstranummer, men fikk i alle fall komme med kommentarer, og stilt spørsmål til Tore og Jan Christian.

Igjen en vellykket fortellerkveld, med 30 tilhørere denne gangen.
Ingen kommentarer: