fredag 27. mai 2011

Fredagstipset 27.05.11


"I framtidssamfunnet av perfekt skjønnhet er alle som ser vanlige ut stygge. Alle skal være pene som supermodeller. I pen-verden blir alle operert som 16-åringer for å bli vakre. Der er alle opptatt av perfekt utseende og kropp, store øyne, fyldige lepper, ingen er for tykke eller for tynne. Alle er perfekte. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Smoke, et opprørsamfunn langt unna sivilisasjonen, er situasjonen en annen. Tenåringene nekter å la seg operere. Hovedpersonen Tally oppdager snart at pen-verdenen er alt annet enn pen når det kommet til et stykke. Dette er en fortelling om kjærlighet, miljøforurensing, skjønnhetsoperasjoner og normalitet."

En tankevekkende bok om skjønnhetssamfunnet vi også lever i. Ungdomsbok. Anbefales fra 13 år.


"Bare 8 år gammel mister Lea moren sin, og faren Martjin prøver å være både mor og far for henne. På en t-banestasjon hører Lea en kvinnelig felespiller, og hun blir som besatt. Faren bestemmer seg for å kjøpe en fiolin til henne, og det skal raskt vise seg at hun har talent. Musikken blir en besettelse for Lea, men også en skjebnesvanger vei som tar henne bort fra den velmenende faren. Dette er en desperat historie fylt av hat og kjærlighet, og den stiller blant annet spørsmål om hvor nært forholdet mellom foreldre og barn kan og skal være."


Sterk bok om genialitet, galskap, svik og kjærlighet. Voksenbok.


"Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige: Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen? En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. Er det da noe mer enn bare et stort empatisk sort hull hvor samfunnet er satt til å gjøre sorgen for oss? Der nasjonen tar seg av det praktiske. Og så blir det ikke noe mer enn det igjen. Praktikaliteter. Det var bare derfor. Jeg ville vite hva dette var; og jeg ville være der."

En ærlig og respektfull bok om døden. Anbefales på det varmeste.En samfunnskritisk billedroman om en familie, bestående av mann, kone og barn som bor i Soft City. Vi følger dem gjennom en hverdag fra de står opp og går på jobb, til de legger seg. Skrevet på 70-tallet av Pushwagner og Axel Jensen.

Ingen kommentarer: