onsdag 7. desember 2011

Fredagstipset 02.12.2011

Torgny Lindgren
Erindringer
Gyldendal 2011


Torgny Lindgren mener han ikke kan skrive sine erindringe fordi han ikke har noen erindringer. Dessutenn sier han: "jeg har ikke mistet hukommelsen, jeg har aldri trodd at jeg hadde noen".
Med dette som utgangspunkt skriver han likevel en bok med tittelen Erindringer. Leseren må bare vite, at dette er noe han har funnet på!
Vi får høre om oppveksten i Västerbotten, om foreldre og forfedre som levde av hardt arbeid. Om en barndom preget av sjukdom. Om familien og andre han møtte som fortalte og som inspirerte ham til historier og figurer i de romaner han etterhvert skrev.
Han forteller om reiser rundt i verden etter at han har blitt en kjent forfatter og om møter med store kulturpersonligheter og med andre forfattere.
En bok full av underfundighet, humor og filosofiske tanker.


Kari Hotakainen
Menneskets del
Cappelen 2011Dette er historien om Salme, mannen hennes Paavo og de tre voksne barna deres. Familien opplever en stor sorg. Vi får ikke vite hva denne sorgen bunner i før til slutt. Men den medfører at Salme trenger penger fort, og disse skaffer hun ved å selge livshistorien sin for 7000 euro til en forfatter med skrivetørke.
Salme og Paavo bor på landet hvor de har hatt en garnbutikk. Paavo slutter å snakke den dagen de får beskjed om sorgen. Det er økonomiske nedgangstider i Finland og de tre barna, som bor i byen, sliter med jobb og økonomi, noe de holder skjult for foreldrene. Dramatiske ting skjer til slutt, pengene til Salme kommer til nytte og Paavo begynner heldigvis å snakke igjen.
Alt i alt en tragisk historie, men den er også meget finsk! Så leseren humrer seg gjennom boka.
Lise

Ingen kommentarer: