mandag 27. februar 2012

Fredagstipset 24. februar 2012

Mari Ulset: Biltur.   Oktober 2011

                                                                 


En fortelling om ekteparet Alma og Eystein som bor på Vorpeneset, langt ute i havgapet. Eystein er fisker og ved fortellingens begynnelse drar han på vårfiske. Alma steller huset og passer sauene. Ellers har hun ikke mye å ta seg til og livet virker ganske ensformigt.

Men en dag stanser en bil utenfor huset. En mann og en kvinne spør etter nærmeste overnattingssted, noe Alma synes er rart siden det er langt til nærmeste tettsted. Det ender med at paret i bilen ber om å få bo hos Alma. Dette liker Alma, hun får gjester i huset, det skjer noe. Paret blir først 1 natt, så flere netter, får frokost og middag og drar på turer i omegnen om dagen. Alma er nysgjerrig på hvem de er og hvorfor de er her. Men hun får seg ikke til å spørre. I stedet snoker hun litt i sakene deres og lager seg historier. Til slutt drar de videre og Alma er alene med hverdagen sin igjen. Men hun har hatt er opplevelse som setter spor.
En lettelst bok med pussige episoder til å humre over.

Gayle Tzemach Lemmon: Syersken i Khair Khana.  Historie og kultur 2011. Dokumentar.
                                                     Omslagsbilde
Bokas forfatter er amerikansk. Hun har studert kvinners forhold i krigssoner med fokus på kvinners evne til å skaffe seg et levebrød når muligheter for å bli forsørget eller ta seg jobber er umulig.
I Kabul kommer hun i kontakt med en ung kvinne, Kamila, og hennes familie. Hun får tilgang til familiens historie under Taliban.
Da Taliban tok makta over Kabul førbød de kvinner å studere, jobbe og forlate hjemme uten følge av en mannlig slektning. De kunne kun vise seg tildekket i burka. Kamila og de 8 søstrene hennes blir uten inntekter da faren og den eldste broren blir tvunget til å flykte. Kun den yngste broren er igjen. Kamilia og søskene hennes lærer seg å sy klær og klarer å få disse solgt hos butikkeiere i byen. Etterhvert blir produktene så etterspurt at Kamila må tilsette flere. Til slutt er de 34 kvinner som arbeider hardt og får mulighet til å forsørge seg selv og familiene sine. I tillegg til syinga starter Kamila med undervisning. Alt sammen foregår i familiens hus, og alle som kommer må utvise den største forsiktighet slik at Taliban ikke oppdager hva som foregår.
En gripende historie om modige kvinner.

Lest av Lise
Ingen kommentarer: