fredag 7. desember 2012

Fredagstipset 7. desember 2012


"Pølsefabrikken" av Helene Guåker, 2012

Historien handler om Sølvi som etter videregående får seg jobb på pølsefabrikken. Hun har planer om å studere filosofi, men hun skal bare tjene seg noen penger først. På pølsefabrikken, som hun egentlig mener at hun er for god til å være, terger hun på seg sjefene, og bryter regel etter regel. Sølvi er glad i sex og alkohol, og gjør som hun vil.
En rettfrem og ærlig historie.


"Det fine som flyter forbi" av Ida Løkås, 2012

Vi følger 14 år gamle Jamie som bor sammen med sin dobbeltarbeidende mor i en fattig bydel i London. Jamie tenker at det ikke vil skje noe denne sommeren, men det kommer til å skje ganske mye. Jamie er en del med naboen Charlie, de røyker, stjeler en sykkel eller finner på noe annet. Jamie forelser seg i den noe eldre Ariel, som også bor i blokka. Og Jamie blir også kjent Mr. Allen, som i nabolaget er stempla som pedofil. Etter at Jamie har vært noen dager hos sin tante, har moren latt kjæresten sin Tommy flytte inn hos dem. Jamie er ikke noe glad for dette, men så lenge moren er glad og fornøyd får det gå. Men Tommy er dessverre ingen snill mann.

Dette er en sterk og sårbar historie om en gutt som vokser opp i et vanskelig og tøff miljø. Jamie lurer på om han er god eller om han er dårlig?
En bok om å ta vanskelige valg. Om å se det fine i alt det vonde. En perle av en bok.

 

"Aya fra Yopougon" av Marguerite Abouet, 2012

Tegneserie for voksne.
Vi er på Elfenbenskysten, Afrika, ca 1978 – 1980. Aya er 19 år og bor sammen med familien sin i Yop city. Hun er snill og klok, og vil bli lege. Venninnene hennes er derimot mer opptatt av å feste og finne seg en mann.
Flerkoneri, klasseforskjeller, utroskap, barn utenfor ekteskap og undertrykking av homofile er blant de mørkere sidene av historien, men tegneserien inneholder også mye humor og livsglede.
Tegningene er fargesterke og uttrykksfulle, flotte.
Tegneserien gir et innblikk i en helt annet kultur enn det vi kjenner.

- Hilde -

Ingen kommentarer: