mandag 21. oktober 2013

Kvinner i rødt

Valmue-kvinnen av Noëlle Châtelet
Marthe er 70 år og bor i Paris. Hun har vært gift med humørsjuke Edmond, en mann hun passet dårlig sammen med, som hennes far valgte ut til henne. Han døde for 20 år siden. Hun har barn og barnebarn som hun treffer jevnlig og som beriker dagene som ellers er ganske rolige, like og fargeløse.
Marthe vekkes til live av denne underlige mannen som bare kalles «mannen med 1000 halstørklær» som hun treffer på kafe en formiddag, og Marthes dager får farger. Hun bestemmer seg for å kjøpe en avtalebok for å ta vare på avtalene og de gode opplevelsene som hennes tid nå fylles av. Boken skal kun brukes til GLEDE. 

Dette er en vakker bok – fylt av kjærlighet mellom mennesker, men den handler også veldig mye om å finne kjærligheten i seg selv, og også til seg selv.
Boka er kort, velskrevet og hvert ord og hver setning er nok nøye gjennomtenkt. Boka kunne vært mye lengre, men på grunn av sitt presise språk har den blitt akkurat så kort at det er en nytelse å lese hver side....
Boka er en bortgjemt skatt som har hatt lite oppmerksomhet og har vært lite utlånt her hos oss, noe som jeg nå regner med at det blir en endring på. Den er flyttet til Godbit-hylla vår. En av oss sover av Josefine Klougart 


Josefine Klougard er dansk, 28 år og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris for sin første roman "Stigninger og fald" (2010). Denne boka her er hennes tredje roman.

Boka er skrevet i jeg-perspektiv, og alt som skildres er denne kvinnens tanker og opplevelser. Den er skrevet på et vis som en "tankestrøm" som hopper hit og dit. Jeg synes den var litt vanskelig å komme inn i, men når jeg på et vis hadde forstått og godtatt måten den var skrevet på - så gikk det bedre. Og etterhvert som jeg leste kom historien fram.

Dette er en roman som bare vokser seg større og større etterhvert som man leser. Den handler om kjærlighet - og et brudd mellom to som har vært kjærester i åtte år. Den handler om leiligheter de to har delt, leiligheter de ikke har delt, et barndomshjem man kommer hjem til og letinga etter et nytt hjem...Den er sår, sentimental og ærlig.
Og kanskje aller mest handler den om å føle seg hjemme i sitt eget liv.


Monica


 


 

Ingen kommentarer: