tirsdag 8. april 2014

FREDAGSTIPSET 4.4.2014

                                                             ULF STARK:
HUNDEN SOM SMILTE
Hunden King har vært sammen med Jojo og gjengen så lenge de kan huske.
Nå er King grå, gammel og syk. I morgen venter veterinæren med ei sprøyte. Ungene bestemmer seg for å gi King en drømmedag - den siste i livet, og de tar han med på det beste, morsomste og herligste som finnes - Tivoli! Denne siste dagen blir full av gode opplevelser for King...

Fantastisk bok for små og store barn om vennskap, kjærlighet, samhold og omsorg.                                                             BERGSVEINN BIRGISSON:
SVAR PÅ BREV FRÅ HELGA
Dette er litt over 100 sider med uforglemmelig prosa om dyp kjærlighet, tradisjon, framskritt, savn, erotisk lengsel og anger, modernitetsangst, bygdesladder, Islandsk natur og dyrehold.
Bjarne - en aldrende sauebonde, hvis liv går mot slutten, har endelig satt seg ned for å svare på brev fra elskerinnen Helga.
Handlingen i romanen foregår i tiden rundt andre verdenskrig. Helga og Bjarne er naboer og gift på hver sin kant. Helga blir etterhvert skilt og flytter til Reykjavik. Hun vil ha Bjarne med seg, men han våger ikke. Ikke fordi han ikke elsker henne, tvertimot, men han er redd for byen og hva den vil gjøre med han og forholdet deres. Så Bjarne blir på sin post og velger småkårsslitet. I brevet prøver han å forklare hvorfor det ikke ble disse to, om de valgene han tok og om livet som ikke ble slik han trodde.
Dette er poetisk om livet, med mye uforløst begjær i språket. En hyllest til måten vi levde på før i tiden, avsidesliggende steder, til den gamle tids mennesker og samspillet med naturen.
En liten perle av en bok!
        REIDUN AAMBØ (redaktør):
TYPISK NORSK Å VÆRE UHØFLIG?
Vi nordmenn er verdensmestere i mye - ski, vinteridrett, sjakk, fredsmegling, diplomati, hjemmeinnredning, kos og likestilling. Men er vi spesielt høflige?
I "typisk norsk å være uhøflig?" er det innvandrerne som kommer til orde med sine betraktninger om norsk høflighet eller mangel på sådan.
De fleste bidragsyterne har bodd i Norge i flere år, så de kan betrakte oss både innenfra og utenfra. I denne boka blir tradisjonelt norske verdier, holdninger, reaksjoner og skikker vurdert, noe som vekker gjenkjennelse  og kanskje blir vi også litt provosert?
- vi pirker oss i tenna på restaurant
- holder ikke opp døra for nestemann
- hilser på folk når vi er langt nok hjemmefra - til skogs, sjøs og fjells
Boka er morsom, underholdende, lærerik, opplysende og nyttig. Det er alltid bra å få vite noe om hvordan andre ser på oss.

Tora

Ingen kommentarer: