fredag 13. mars 2015

Fredagstipset 13. mars 2015

 
"Bare et menneske" av Kristine Næss
Forlaget Oktober, 2014
 
Romanen har tre stemmer; vi følger tankene til tre kvinner i tre generasjoner, men ikke mor, datter og datterdatter. Det dreier seg om Bea Britt, hennes farmor Cessi og Beate, datteren til Bea Britts venninne. Bea Britt er en forfatter med skrivesperre og hun bor i farens barndomshjem på Vettakollen i Oslo. Cessi er hjemmeværende og mentalt svak. Beate er student, hun er vakker, men noe usikker på seg sjøl.
 
Rammehistorien er en krimgåte. Ei 12 år gammel jente og hennes hund er forsvunnet. I Bea Britts hage finner de jentas sekk, og Bea Britt blir mistenkt en stund.
 
Den ytre rammen, forsvinningssaken, kommer stadig tilbake i romanen, men hovedfokus er den indre dialogen/tankene disse tre kvinnene har.
 
Denne romanen krever en del av sin leser. Korte setninger. Hopping i tankene deres, i tid og mellom de tre kvinnene. En sterk historie om det å være menneske, om å holde ut med seg selv og andre.
 
 

 
Film: "Boyhood" (2014)

Filmen er spesiell og banebrytende i den forstand at den er innspilt i løpet av 12 år med de samme skuespillerne, fra 2002 til 2013. Filmen er skrevet, regissert og produsert av Richard Linklater.

I filmen følger vi Mason jr. fra han er 6 år til han begynner på college. Han bor sammen med moren, spilt av Patricia Arquette (hun fikk Oscar for beste kvinnelige birolle for denne rollen) og sin noe eldre søster Sam. Faren, spilt av Ethan Hawke, er delvis fraværende. Men blir mer involvert i barnas liv etter hvert.

Filmen er en oppvekstfilm, om hvordan Mason har det i sitt liv. Virker som en sannferdig historie, nesten som en dokumentar om en gutts barndom og ungdomstid. Den viser på en måte et vanlig familie med et gjennomsnittlig liv, ingen store vanskeligheter eller problemer.

Dette er en god og annerledes film. Den varer i 2timer og 45minutter, men ingenting er unødvendig.


 
Film: "En trettimeters reise" (2014)

Dette er en vakker film om gode smaker og lukter, om matlaging og om kjærlighet.
Regissøren er svenske Lasse Hallstrøm, og filmen er produsert av Steven Spielberg og Oprah Winfrey.

Helen Mirren spiller Madame Mallory, en fransk restauranteier med 1 Michelin-stjerne. Hun blir ikke så veldig begeistret da den indiske familien Kadam kjøper den nedlagte restauranten rett over gata. Plutselig har hun sterke farger og lukter og høye lyder bare 30 meter fra sin fine restaurant.

Familien Kadam kommer egentlig fra Mumbai i India, men dro derfra under opptøyer under et valg. Restauranten deres brann opp, og moren døde i brannen. De reiser først til England, men grønnsakene der har ingen smak. Så de drar nedover Europa for å smake seg fram til et sted hvor de kan åpne en restaurant og servere god indisk mat. Den ene sønnen, Hassan, er kokk, men har ingen formell utdannelse. Han er opplært av moren.

I Frankrike får de bilproblemer. Marguerite stopper og hjelper dem. Hun jobber for Madame Mallory, men hun og Hassan blir gode venner. De deler lidenskapen for mat. Derimot er Madame Mallory og far Kadam i krig med hverandre. Ting utvikler seg i feil retning, og etter hvert forstår både Kadam og Mallory at de kan og må samarbeide. Og Hassans matreise har bare akkurat begynt, han har mye igjen å lære. Men han har det. Har det som skal til for å bli en virkelig god kokk...

Anbefales på det sterkeste. Se og nyt!!!
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: