fredag 11. desember 2015

Fredagstipset 11.12.15


Hopp da, så blir vi kvitt deg!
En bok om mobbing
avTanja Wibe-Lund
Aschehoug forlag 2015
 
 


Tine-Marie Lyngbø Mjåtveit vokste opp i et trygt hjem med mor, far og tre søsken. Men utenfor husets trygge vegger, på skolen, i fritiden og på sosiale medier ble hun mobbet gjennom hele sin barndom og ungdomstid!
For fire år siden intervjuet journalist Tanja Wibe-Lund Tine-Marie i forbindelse med en reportasjeserie om mobbing.Tine-Marie sto fram som mobbeoffer, og fortalte om hvordan hun var blitt mobbet gjennom hele oppveksten. Hun følte at hun aldri var bra nok, og at det hele var hennes egen skyld. Tanja Wibe-Lund bestemte seg for å finne ut om det går an å forklare og forstå mobbingens mekaninser - hvorfor  noen blir mobbet, og andre blir  mobbere.
Slik ble denne boken til, hennes første bok.
Vi får en sterk historie om mobbing, ikke bare sett fra Tine-Maries side, men også mobberne, ekspertene og pårørende. "De ødela barndommen min. Det er noe jeg alltid må leve med. Sårene fra mobbing er ikke en sykdom man kan bli kvitt" sier Tine-Marie i boka.
 
 
Lev vel, alle.
 av Hilde K. Kvalvaag
Samlaget 2015
 
 


Gunhild reiser til Canada for å følge i fotsporene til sin oldefar som forlot familien og seks barn hjemme i Norge for aldri å komme tilbake igjen. Med seg har hun sin 16-årige sønn Knut, som svært motvillig ble med sin mor. Knut har droppet ut av skolen etter en voldsepisode, og Gunhild tror og håper at denne turen vil gjøre dem begge godt.
Reisen fører dem ut i Canadas villmark, og ingenting blir som de hadde trodd.
Dette er en veldig god og leseverdig roman om et komplisert mor-sønnforhold.
 
 
Bienes historie
av Maja Lunde
Aschehoug 2015
 
 
 
 
I denne romanen får vi med oss hele spekteret i bienes historie. Helt fra starten av da menneskene forsøkte å "temme" biene, til plantevernmidler og andre miljøsynder tok knekken på dem, og til sist at menneskene selv må gjøre bienes jobb for ikke å sulte i hjel.
Her er tre historier, først om William som er biolog og lever i England på midten av 1800 tallet. Han drømmer om å finne opp den ultimate bikbuben. Vi møter også George som er birøkter i USA i vår tid. Han begynner så smått å erfare biedøden. Og sist med ikke minst møter vi Tao fra Kina, lenge etter at biene er dødd ut, i år 2098. Hennes yrke er å være håndpollinerer.
Alle tre historiene har til felles at de er sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn og om menneskenes sårbarhet.
Maja Lunde fikk bokhandlerprisen 2015 for denne fantastiske romanen!
 
 
- Lisbeth -

Ingen kommentarer: