fredag 29. januar 2016

Fredagstipset 29.1.2016

I dag har jeg snakket om følgende bøker på fredagstipset:

Kari Nygaard, "Det frosten tok"
Året er 1811 og vi befinner oss i Nord-Østerdalen. Det er svært dårlige tider, og konfliktene mellom bøndene og samene tilspisser seg. Lea og Marjja står på hver sin side i striden, men etter mye om og men oppstår det et varmt vennskap mellom disse to kvinnene. De står side om side for å løse probleme med mat, dyrehold og maktsyke menn! Samtidig er dette en historisk roman som spinner på en virkelig hendelse.

Edvard Hoem, "Slåttekar i himmelen"
Dette er en roman om Edvard Hoems oldefar Knut Hansen Nesje. Historien starter i 1874 utenfor Molde, hvor Nesje er slåttekar på garden Gørvell. Han er enkemann, med en sønn å ta seg av. Plutselig dukker Serianna opp, og snart finner de kjærligheten. De lever et hardt liv, og Seriannas søster Gjertine drømmer om å dra til Amerika, og vil ha med familien sin. Ettersom amerikabrevene kommer, bestemmer hun seg for å dra mens Nesje og Serianna blir igjen i Rekneslia. Dette er en fortelling om det nye og gamle landet, og om å ta valg, og om å ofre alt for å følge drømmene sine.

Edvard Hoem, "Bror din på prærien"
Her følger vi Knut Hansen Nesjes sønn, Eilert, som drar til Amerika bare 16 år gammel. Han drar først til sin tante Gjertine og hennes familie. Her forventes det at han skal ta seg land og slå seg ned. Men Eilert vil se seg om før han tar et så stort valg. Kanskje er det bedre å bo et annet sted? Han flakker rundt og arbeider litt her og litt der i Sør-Dakota, Minnesota og Wisconsin før han bryter opp og starter på den lange reisen til prærien i Canada hvor han har hørt at det er land å få.
Hjemme i Norge går Nesje rundt og uroer seg for at han ikke skal få se sønnen sin igjen....

Dette er 3 fantastiske romaner som kan anbefales på det varmeste!


- Lisbeth -


Ingen kommentarer: