fredag 9. desember 2016

Fredagstipset 9. desember 2016

Tante Amerika
Per Qvale
Utgitt på bokvennen forlag 2016
 
 
Dette er en liten og lettlest perle av en bok. Både menneskeskildringene og ikke minst naturskildringene er fantastiske.
Som tittelen røper handler det om Karolina, som kommer hjem til Värmland i Sverige etter 27 år i Amerika. Vi får etterhvert vite hvorfor hun dro over dammen, og litt om livet hennes der borte. Og hvorfor venter hun spent ved postkassen hver dag?...
 
 
De søvnløse
Kim Leine
Utgitt på Cappelen Damm 2016
 
 
Nok en fantastisk roman fra vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris 2013.
Handllingen er lagt til Tasiilaq på Grønland og året er 2025. Mens krigen raser i Europa, er det fred og sommervarme på Grønland, og det er lyst hele døgnet! På det lokale sykehuset tar danske innflyttere og grønlands urbefolkning imot pasienter, mens intrigene mellom personalet og pasienter går på kryss og tvers. De famler rundt i midnattsolens lys. Elsker, jobber, drømmer, lever, dør og forsøker å sove! Alt dette utspiller seg i løpet av et døgn.
 
 
Vær snill med dyrene
Monica Isakstuen
Utgitt på Tiden norsk forlag 2016
 
 
En liten familie på tre. Mor og far klarte det ikke, og nå må de dele den tre år gamle datteren mellom seg. En uke hos hver. Hvordan skal dette gå?
 
En sår og vakker skilsmissebok. En liten roman, hvis man tenker på formatet. Korte scener med få ord, men ordene lever lenge hos leseren!
Hun fikk brageprisen høsten 2016 for denne romanen. Vel fortjent.
 
- Lisbeth-
 
 
 
 

Ingen kommentarer: