fredag 6. april 2018

FREDAGSTIPSET 6. APRIL


Meglers marked: Poesi fra en boligjakt av Eirik Willyson
Kolofon forlag, 2016

Tekstene ble samlet inn etter at forfatteren begynte sin boligjakt i Oslo sentrum. Han ble stadig slått av den himmelvide forskjellen mellom beskrivelsen av boligen og den faktiske boligen. Alle tekstene og bildene i boken er autentiske. Forfatteren er litteraturviter, og hans favoritter er:
  • "Boligen har fantastisk utsiktsforhold fra alle oppholdsrom hvor man kan nyte solens siste åndedrag".
  • "Førsteinntrykket tilsier at dette kjøkkenet er et naturlig tilholdssted for dagens første måltid".
  • "Entreen er det første du møter".
  • "Det eneste som kommer mellom deg og solen, er fuglene som flyr høyt og luftig forbi".
  • "To skyvedører i glass kan åpnes eller lukkes etter eget forgodtbefinnende".
Dette er en meget lettlest og hylende morsom bok.


 En frosk i fjorden: Kunsten å bli norsk av Lorelou Desjardins
Cappelen Damm, 2017


Da den franske juristen Lorelou Desjardins flyttet til Norge for sju år siden, ønsket hun å bli best mulig integrert. Hun går derfor med liv og lyst inn for å lære nordmenn og norsk kultur å kjenne.

I denne boka blir vi med på hennes reise. Gjennom morsomme historier forteller hun om sitt møte med nordmenn og norske vaner. Hun går på norskkurs, drar på hyttetur, lærer å gå på ski, feirer 17. mai, går på julebord, forsøker å finne kjærligheten og prøver å ha det koselig. Dette er en morsom bok skrevet med mye humor og frustrasjon. Det er også en tankevekkende bok om hvor vanskelig det kan være å bli integrert i et land med en helt annen kulturbakgrunn.

Forfatteren skriver forøvrig også den populære bloggen A Frog in the Fjord.




Elster, Andresen, Dahl av Per Schreiner
Tiden, 2017


Det finnes tre hytter. Hytta på fjellet etter moren, hytta i skogen etter faren, og til slutt konas hytte ved sjøen. Hver påske, sommer og jul tilbringes feriene med de ulike onklene og tantene, fetterne og kusinene, som også har sine hytter på de samme stedene. Og hver påske, sommer og jul gjelder det å finne balansen mellom nærhet og avstand. Eller som den navnløse hovedpersonen sier: «Hvis jeg må velge en favorittdag i året, vil dagen da vi drar hjem fra påskefjellet komme høyt på listen.» 

Hovedpersonen er en middelaldrende mann med en kone, Hege, som han er blitt litt fremmed for, og to døtre som omtales som «den yngste» og «den eldste». Hovedpersonen er ikke utstyrt med all verdens personlighet, han er så anonym at han fungerer mer som leserens kikkhull inn i en vanlig middelklasseslekt.

Elster, Andresen, Dahl er en morsom og mørk roman om familien, om umuligheten av å unnslippe slekters gang, om rollen man tvinges til å spille på det stedet der en families mekanismer kanskje aller best kommer til syne: på hytta.


 Beate



Ingen kommentarer: