fredag 4. mai 2018

Fredagstipset 4. mai 2018

Azra og Maria Gilani
"En muslimsk mors kamp"
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2018
 
 
Azra Gilani skapte sterke reaksjoner da hun skrev kronikken "Muslimske mødre, nå må dere våkne!" høsten 2016. Der tok hun et oppgjør med begreper som skam og ære, og oppfordret spesielt muslimske mødre til å ta opp kampen.
I denne boken forteller Azra sin historie. Om hvordan det var når hun kom til Norge som en av de første arbeidsinnvandrerne fra Pakistan tidlig på 1970-tallet.
Dette er en sterk historie om en firebarnsmor som kjempet små og store kamper for at barna hennes skulle slippe å ta dem!
 
 
Monica Csango
"Fortielser - min jødiske familiehistorie"
Utgitt Kagge forlag 2017
 

I denne historien ser vi hvordan en families tap nedarves i generasjoner og skaper savn og sorg. Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. I hennes barndom ble det jødiske knapt nevnt. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn. Det hun fant var en dramatisk og tung historie. I denne gripende og personlige beretningen beskriver Csango sin barndom og forholdet til faren. Vi møter hennes ungarsk-jødiske farfar, som forsvinner på mystisk vis under andre verdenskrig og farmoren som sitter knust tilbake. Jo mer Csango dykket ned i sin families historie, desto flere følelser ble vekket til live. Hun viser hvordan mennesker bærer historien med seg i sine liv, og hvordan jøder som lever i dag bearbeider den. Det fikk henne til å forstå sorgen hun selv hadde båret på i mange år: En sorg over alle de hun hadde mistet.
 
 
Karen Dionne
"Myrkongens datter"
Utgitt på Juritzens forlag 2017
 
 
Da mannen kjent om Myrkongen rømmer fra fengselet, mistenker Helena umiddelbart at hun og hennes to døtre er i fare. Ingen, ikke engang Helenas mann kjenner fortiden hennes. De vet ikke at hun ble født i fangeskap, at hun ikke hadde kontakt med omverdenen før hun fylte 12 år. Eller at hennes far oppdro henne til å drepe. De vet ikke at Myrkongen kan jakte og overleve i villmarken bedre enn noen annen. Med ett unntak - Helena, hans egen datter!
Jeg synes vel ikke at dette er en thriller, men absolutt en spenningsroman. Den holder på nysgjerrigheten fra begynnelse til slutt, klarer Helena å finne faren som er på rømmen?
 
- Lisbeth -
 

 
 
 

Ingen kommentarer: