fredag 28. september 2018

FREDAGSTIPSET 28. SEPTEMBER


Sov du vesle spire av Cilla og Rolf Börjlind


En natt snubler den hjemløse Muriel over en gråtende jente på gaten. Jenta heter Folami og er flyktning fra Nigeria. Muriel får låne et sommerhus i skogen av en venn og tar med seg Folami dit. Men en ettermiddag blir Folami angrepet av en mann i området og Muriel tør ikke være alene med jenta. De kontakter Tom Stilton for hjelp. Tom arbeider nå for Mette Olsäter, kriminalførstebetjent på Rikskrim. Sammen med Olivia Rönning etterforsker de drapet på en tenåringsgutt som ble funnet nedgravd i Småland med avskåret hals. Etterforskningen får etterhvert forgreininger til kloakken i Bucuresti. Da Olivia får treffe Folami, ser hun at hun har et smykke som ligner på det den døde gutten hadde. Sammen med jenta lykkes Olivia Rönning og Tom Stilton å avsløre en sjokkerende virksomhet.

Jeg synes at dette er en veldig spennende og bra skrevet krimbok. Boken er spesielt fint sammenbygd med tanke på at begynnelsen og slutten danner en dramatisk rammehistorie. Boken kan fint leses uavhengig av resten av serien.

Til Jacobs forsvar av William Landay


Når tenåringsgutten Ben Rifken blir funnet knivdrept utenfor den lokale skolen, sender det sjokkbølger gjennom de små forstedene rundt Boston. Assisterende statsadvokat Andy Barber er vant til å håndtere drap og dets ettervirkninger, men denne gangen er den drepte elev ved samme skole som sønnen, og også han ser frem til en snarlig pågripelse så foreldre kan føle seg trygge igjen. Andy er overbevist om at en lokal barnemishandler er den skyldige, men urovekkende opplysninger og avsløringer peker sjokkerende nok i retning av Jacob. Samtidig som han forbereder seg til sitt livs viktigste rettssak, truer mørke familiehemmeligheter med å undergrave sønnens forsvar. For ikke bare dukker det stadig opp flere piler som peker i retning Jacob. Også faren, som gir oss historien, åpner dører inn mot mørke rom i sitt eget liv. Snart er ryktene, anklagene, og de stadig mer pågående avhørene, i ferd med å rive den vesle familien i stykker. Hos Andy vekkes alt av foreldreinstinkt og han gjør hva han kan for å beskytte sønnen. Jacob sier han er uskyldig, og Andy tror ham. Det må han jo gjøre. Han er guttens far. Når dramaet kulminerer, må Andy og hans kone Laurie stille seg alle foreldres vanskeligste spørsmål: Hvor godt kjenner du egentlig ditt eget barn? Og hvor langt er du villig til å gå for å redde det?


Forfatteren er utdannet jurist, og til å begynne med kan nok denne teksten virke litt tørr med alle de juridiske detaljene og finurlighetene som gjennomsyrer historien. Men nokså snart blir det nettopp Landays omstendelighet, som sammen med en stor grad av psykologisk troverdighet, styrker drivet i boken. Dette er en velskrevet bok i kategorien "advokatkrim" og den har en slutt man husker.Beate

Ingen kommentarer: