fredag 23. november 2018

Fredagstipset 23.11.18


Therese Lund Stathatos: Min ulydige mor, Panta forlag 2018.

Vi følger Helen gjennom 4 tiår; oppvokst i Oslo, er skoleflink og kreativ. Hun spiller Griegs a-mollkonsert som 12åring, familien ser for seg en musikerkarriere. Helen reiser til Paris som ganske ung, utdannelsen er satt på vent. Senere går reisen til Aten hvor hun lever et bohemliv med gode venner. Der treffer hun  Georgio, forelsker seg, gifter seg og får sønnen Peter. Familien i Norge er ikke begeistret. En roman om liv og død, familie og samfunnsliv. Helen som bohem, mor, karrierekvinne og arbeidsledig. En bok om livets mange valg og og hvilke konsekvenser disse får.Forfatteren er debutant.


Per Petterson: Menn i min situasjon, Oktober 2018

Arvid Jansen er skilt og ensom. Han vil helst holde livet på avstand, han har vansker med å forplikte seg til noe som helst. Arvid trekker seg unna når det stilles krav. Han oppsøker barer og utesteder for å få nærkontakt, han blir med stadig nye damer hjem. Per Petterson er god til å portrettere menn. En roman om skilsmisse, om Oslo, og om lesing. Ikke mye humor og lys her, men et godt språk og en tørrvittig tone.


Eduardo Halfon: Sorg, Solumbokvennen, 2018

Bokas forteller, som er forfatter, er svært opptatt av historien om farens bror som angivelig druknet som barn i en innsjø ved besteforeldrenes landsted.Faren vil ikke at han skal skrive noe om dette og forfatteren konkluderer med " Ingen historie er nødvendig , bortsett fra de historiene vi får forbud mot å fortelle ". Han har to jødiske bestefedre, en polsk og en libanesisk. I boka flytter vi oss både tidsmessig og geografisk, fortelleren leter i familiens historier.

Ingen kommentarer: