fredag 7. desember 2018

Fredagstipset 7. desember 2018


"Som svaler kom de"
William Maxwell
Pax forlag 2018

Elizabeth Morison er en vanlig kvinne i en småby i den amerikanske Midtvesten. Men for hennes mann James og sønnene Bunny og Robert er hun universets midtpunkt og familiens klippe.
Gjennom tre deler, forfalt fra perspektivene til tre familiemedlemmer, skildrer romanen hva som skjer med den lille familien da Elizabeth smittes av den dødelige influensaepidemien som rammer hele verden sommeren 1918.

Denne romanen ble første gang utgitt i 1937, men er absolutt like aktuell i dag. En fantastisk liten perle av en bok!


"Verden ender her"
Åsne Marie Gundersen
Cappelen Damm 2018

Hanne har nylig fått permisjon fra jobben, og sammen med kjæresten Jan reiser hun til en liten spansk øy utenfor kysten av Afrika. Der skal de bo i et halvt år mens han prøver å skrive ferdig en bok, og hun prøver å stake ut en annen fremtid. Men i Hannes øyne fremstår ferieparadiset rask som dystert og urovekkende. Hun ser for seg haier som angriper, kometer på kollisjonskurs med jorden og kreftceller som vokser frem i det skjulte.
"Verden ender her" er en roman om angsten for å være sårbar, for å ikke ha kontroll, for at livet og verden når som helst kan gå i oppløsning. 

En liten lettlest bok, med veldig korte kapitler.


"Brudekjolen"
Pierre Lemaitre
Aschehoug forlag 2018

I det siste har Sophie hatt en følelse av å miste hukommelsen, ja, av å miste kontrollen. Hun forfølges av noe hun ikke er i stand til å sette ord på, og av bilder fra fortiden hun kan glemme.
En morgen våkner hun og oppdager at den lille gutten hun skulle passe, er død. Hun har ingen erindring av hva som kan ha skjedd. Men uansett hva som er sant, føler hun at hun med sin bakgrunn, ikke har en sjanse til å bli trodd. Hennes eneste håp er å stikke av og skaffe seg en ny identitet. 

Hva er virkelighet, og hva er innbilt? Både hovedpersonen og leser vakler mellom tvil og paranoia!

En nifs og uforutsigbar thriller.


"Homoflokar"
Kristin Fridtun
Samlaget 2018

Med utgangspunkt i sin egen historie som skeiv gransker Kristin Fridtun den norske homotoleransen. Samtidig som levekårene for skeive er blitt bedre, har nye floker dukket opp. Negative holdninger i det norske majoritetssamfunnet blir tonet ned, mens homofiendtlige trekk ved andre kulturer får mye oppmerksomhet.
Det er blitt en kløft mellom "oss" (som er snille med homoene) og "de" (som er slemme) Men den største kløften er den som skiller hetero fra ikke-hetero. Hvorfor eksisterer dette skille fortsatt? Kan det tenkes at homotoleransen er en del av problemet?
- Lisbeth -


Ingen kommentarer: