fredag 4. januar 2019

FREDAGSTIPSET 4. JANUARSommerlys, og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson
Press, 2018

Handlingen i denne kollektivromanen utspiller seg i en liten landsby på den forblåste islandske vestkysten. Dette er åstedet for de mange menneskeskjebnene vi presenteres for. Felles for dem alle er at de bærer på drømmer og lengsler, ofte uuttalte og vanskelig å sette ord på – men likevel så sterke at det er umulig å ignorere dem. Store drømmer og små menneskeliv smelter sammen i denne romanen. 

Dette er en fantastisk roman! Bare tittelen er jo vakker. Boken er forfatterens gjennombruddsroman, og utkom på Island i 2005. Forfatteren er 4 ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Se på oss nå av Geir Gulliksen
Aschehoug, 2018

Hans Kaasajordet og Olof Evald er rådgivere i et pr-byrå med oppriktighet som forretnings-idé. Harriet Aakre leder et distribusjonsselskap for alternativ film. Ingunn Sande er helse-byråkrat på høyt nivå. Salomon Olsen er statsministerkandidat for sosialdemokratene. Hans og Harriet møtes i et bryllup og misliker hverandre, likevel oppstår en sterk tiltrekning mellom dem. Forbindelsen får store konsekvenser, ikke bare for Hans og Harriet selv, men også for barn, ektefeller, kolleger og andre personer i deres nærhet. 

Se på oss nå beveger seg mellom det komiske, det pinlige og det inderlige. Det handler om hvor lett mennesker knytter seg til hverandre, hvor lett vi mister oss selv til en annen, og hvor vanskelig det kan være å hente seg inn igjen. Blogger Tine Sundal skriver: «Har du planer om å svikte din livsledsager? Les Se på oss nå, og kjenn etter om skammen og ensomheten som kan komme i kjølvannet av et sånt valg, er noe du vil ha i livet ditt».


Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Maria Aidt
Gyldendal, 2018

Hvordan går du videre når barnet ditt plutselig dør? Naja Maria Aidt forsøker å beskrive livet etterpå, og utforsker samtidig poesiens språk om sorg og kjærlighet. I mars 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er en rasende ærlig bok om hvordan sorg føles, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheten, til ens nærmeste, til tiden. I denne romanen nærmer Aidt seg det umulige: å skrive om sitt døde barn. Formen er brutt opp. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passasjer, bruddstykker fra nåtiden glir over i erindringsglimt og dagboksnotater. Blant sitater fra andre forfattere og poeter som har forsøkt å finne en tilnærming til sorg, trer Aidts egen stemme tydelig fram, noen ganger famlende, andre ganger som et skrik. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er et forsøk på å beskrive livet etterpå og hvordan døden finner en plass blant dem som blir igjen.

Dette er en utfordrende bok med stadig skiftende formspråk og typologi. Den er eksperimenterende og målrettet i sjangervalg og fortellerteknikk. Boken inneholder gjentagende partier, og andre forfatteres tekster og utsagn blir flettet inn. Man kan fint hoppe frem og tilbake i teksten og man trenger ikke lese hele boken på en gang. Dette er nesten en slags førstehjelpsbok i prosaform. 

Beate

Ingen kommentarer: