lørdag 16. mars 2019

Fredagstipset 15. mars 2019

Kongonotatene
Nikolaj Frobenius
Utgitt på Gyldendal forlag 2018


Omslagsbilde


I 2013 reiser en ung forfatter til Kongo for å skrive et manus til en spillefilm om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French. I militærfengselet i Kinshasa presenterer de to ham for "den samme historien" om hva som egentlig skjedde da sjåføren deres ble skutt og drept på en jungelvei i Øst-Kongo i 2009. Men kan forfatteren egentlig stole på de to eks-soldatene?
 
Nikolaj Frobenius var i Kongo for å skrive manus til filmen om Moland og French, men var kritisk til hva som var sannhet og løgn. Han var redd for at de skulle få en heltestatus som Frobenius slett ikke syntes var rett. Han avsluttet derfor oppdraget. Det ble til at en annen skrev manus til denne filmen, men Frobenius klarte ikke helt å legge fra seg det stoffet han hadde samlet. Han har derfor skrevet denne romanen om en ung forfatter som reiser til Kongo for å lage et manus til en film om hendelsen med Moland og French.


Kinderwhore
Maria Kjos Fonn
Utgitt på Aschehoug forlag 2018


Omslagsbilde


Moren til Charlotte er alltid hjemme, likevel er hun aldri der. Hun bruker mesteparten av tiden til å sove, og sterke medisiner for å holde seg i søvn. Når moren ikke sover, gir hun datteren nye fedre. En av dem viser Charlotte at noe annet og bedre er mulig, men det varer altfor kort. Så kommer det en ny far. Som tolvåring får Charlotte en far som ikke skiller mellom henne og moren. Etter hvert fatter hun nytten av morens pillebruk. Glad for at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med ekstrem avstand både til seg selv og til andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?


Galopp for den svarte hesten
 
Emely Benedicte Kahrs
Utgitt på Cappelen Damm 2018


Omslagsbilde


Nelly og samboeren Lars klemmer ikke hverandre som før, og de har ennå ikke vært på den turen til Island. Eldstedatteren Signe vil konfirmere seg kirkelig, og i et forsøk på å få datteren på andre tanker kjøper Nelly en hest. For pengene som skulle brukes til nytt bad...
Så en dag spaserer Petter, den nye kollegaen, inn i kontorfellesskapet.
 
 
- Lisbeth -

Ingen kommentarer: