fredag 16. mai 2008

Romaner for unge voksne


Askeonsdag - Ethan Hawke (2003)
Jimmy er soldaten i den amerikanske hæren, han er aggressiv og voldsom. Hans kjæreste Christy blir gravid. Og Jimmy må velge, fortsette som før eller ta ansvar for familien sin og framtiden. En roman om kjærlighet, ekteskap, graviditet, dop og den harde virkeligheten.
Tilgjengelig på hylla?12 - Nick McDonell (2003)
En rystende historie om rike ungdommer som doper seg og fester i Manhatten. Om en intelligent 17 åring som er dopdealer, og på leting etter mening i med det hele. Dramatisk slutt.
Tilgjengelig på hylla?


De andres selskap - William Nicholson (2004)
En historie om en ung mann som føler at livet er meningløst. Han legger ut på en reise uten mål. Han befinner seg plutselig i en politistat, og kommer i situasjoner der han ikke kan være passiv. Etter hvert framstår livet som noe verdt å leve. Velskrevet dannelsesroman.
Tilgjengelig på hylla?
Skorpionens hus - Nancy Farmer (2004)
En sterk og annerledes historie om kloning, om det å tukle med livet (kroppen og sinnet). En historie om å være verdt noe, om å ikke bare være til som "reservedel" for noen annen. Om vennskap og tilhørighet. Framtidsroman. Vi følger Matt som er El Patróns klone. Klonene blir sett på som dyr, de er uten sjel. Men Matt føler seg som et vanlig menneske.
Tilgjengelig på hylla?Under brua - Marita Liabø (2006)
Lettlest fortelling på nynorsk. Vi møter Simon. På en tur til Tromsø prøver han å ta sitt eget liv, men blir reddet av Sunniva. Simon og Sunniva er interessert i hverandre, men Sunniva har allerede kjæreste. Til tider humoristisk, men også trist.
Tilgjengelig på hylla?

I dag er ein fin dag - Ingrid Z. Aanestad (2006)
En lettlest kort fortelling om studenten Maria som bor på hybel alene. Vi får et innblikk i Marias noe kjedelige og rolige studentliv. Debutanten Aanestad skriver godt, en underfundig historie.
Tilgjengelig på hylla?


Så mye å si deg... - John Marsden (1992)
Marina har akkurat begynt på kostskole etter et lengre opphold på sykehus. Hun har ikke snakket siden ulykken skjedde for et år siden. På skolen blir Marina pålagt å skrive dagbok, og det er denne vi får del av. Historien er drypp av Marinas følelser og tanker. En sår og sterk historie om ei ung jente som sliter med å takle hverdagen.
Tilgjengelig på hylla?Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det? - Bjørn Sortland (2007)
Kort punktroman på nynorsk. På en fest treffer Markus på 19 år kreftsyke Ingrid på 24. Han forelsker seg direkte, mens Ingrid naturlig nok er reservert. Men tilslutt vinner kjærligheten og de blir kjærester. De får to måneder sammen. Sterk historie om kjærlighet, sykdom og død.
Tilgjengelig på hylla?Ingen kommentarer: