tirsdag 6. mai 2008

Tegneserier!

I disse dager har vi en utstilling over ulike tegneserier på biblioteket. I forbindelse med at det var Tegneseriens dag den 3. mai, syntes vi det var på sin plass å vise frem noen av de flotte tegneseriene vi har her hos oss.

Tegneserier er langt mer enn Donald Duck tegneseriestripene vi leser i avisen. I dag finnes det utallige såkalte tegneserieromaner, med handling på lik linje som en en roman. Av eksempel kan jeg nevne "Epileptisk" av David B., ei selvbiografisk bok som handler om det å leve med en bror som har epilepsi. Hans sykdom møtes med mye uforstand, og familien kommer i opposisjon til helsevesenet og det etablerte samfunnet. De oppsøker alternative bokollektiver og prøver ut forskjellige behandlingsformer - mange avarter av 70-tallets motkultur. Stadige forhåpninger og tilbakeslag tærer på familien. Erfaringene med brorens sykdom har stor innvirkning på Davids utvikling og de valgene han tar i livet, og ikke minst hvilken retning han går i som kunstner.

En annen som kan nevnes, er dokumentar-tegneserien "Palestina", skrevet av Joe Sacco. Dette er en tegneserie om konflikten mellom Israel og Palestina. På slutten av 1991 og i begynnelsen av 1992 tilbrakte forfatteren to måneder sammen med palestinerne på Vestbredden og på Gazastripen under den første intifadaen mot den israelske okkupasjonen. Det resulterte i denne dokumentariske tegneserien der forfatteren formidler omgivelsene og historiene til de menneskene han møter.

Vi anbefaler alle leselystne å også forsøke ei eller flere av tegneseriene vi har å tilby. Det utfordrer oss til å lese på en annen måte, da man må lese både tekst og bilde. Men det kan også være til hjelp dersom man synes mye tekst kan være slitsomt.

Ingen kommentarer: