tirsdag 4. oktober 2011

Fredagstipset 30. sept. 2011

Herman Koch: Middagen2 brødre og deres ektefeller møtes til en middag på en fin og dyr restaurant. Den ene broren er en framgansrik politiker som venter å bli statsminister ved neste valg. Den andre er uarbeidsfør og legger ikke skjul på at han misliker den vellykkede broren sin sterkt.
Sønnene til de to familiene har kommet i vanskeligheter, de har begått en forbrytelse, og det er dette foreldrene skal snakke sammen om. Handlingen foregår i løpet av middagen med tilbakeblikk på det som har skjedd tidligere.
Etterhvert som måltidet skrider fram (kapitteloverskrifter er aperitiff, forrett, hovedrett osv) får leseren innblikk i personenes syn på hvordan de skal hjepe sønnene ut av knipen. Og det er ikke noe sympatisk bilde vi får presentert. Dette er fortelling om etikk og moral, eller rettere sagt mangelen på begge deler. Slutningen er overraskende og uhyggelig.
Herman Koch er nederlandsk og også kjent som skuespiller og TV-produsent. Middagen er hans internasjonale gjennombrudd.


Iselin Theien: Sonja Wigert: et dobbeltliv. Biografi


Dette er en biografi om skuespilleren Sonja Wigert (1913-1980). Vi hører om oppveskten på Notodden i en velhavdene, borgerlig familie. Farfaren, H.C. Hansen, var en av grunnleggerne av trelastindustrien i Skien.Vi hører om ønsket om å bli skuespiller og om gjennombruddet med filmen Fant i 1937. Men så kommer krigen og livet blir et helt annet for Sonja. Siden hun har vært svensk gift får hun svensk statsborgerskap og kan flytte til Sverige. Her begynner det som antydes i tittelen: et dobbeltliv. Sonja Wigert blir dobbeltagent.
Hun har kontakter i tyske kretser, bl.a er Terboven meget betatt av henne og forsøker å gjøre kur til henne. Noe som naturligvis blir avvist. Kontaktene bruker hun til å skaffe broren, Knut Wigert, utreisetillatelse til Sverige og til å få faren ut av tysk fangenskap. Men hun gjør mye mer en det.
Etter krigen prøver hun å bli renvasket, men stemplet som tyskervennlig er ikke lett å bli kvitt. Hun får aldri noen belønning for sitt arbeid og karrieren lider også under dette.
Hun dør alene i Spania i 1980 og kun 2 svenske aviser nevner hennes vigtige agentrolle i nekrologene.

Ingen kommentarer: