fredag 25. november 2011

Fredagstipset 25.11.11


"Humlehonning" av Torgny Lindgren
Gyldendal forlag 1995

En kvinnelig forfatter kommer til den vesle grenda der langt nord i Sverige for å holde foredrag. Etter et noe langdrygt foredrag for en håndfull tilhørere får hun tilbud om overnatting hos Hadar, en av de aller trøtteste tilhørerene. Han bor på et lite torp langt til skogs. Om natten snør det fælt, og forfatteren kommer seg ikke frem før snøplogen kommer. Det viser seg at Hadar er meget syk. På den samme lille gården står det et hus til, og der bor Hadars bror Olof. Broren er også veldig syk, så forfatteren blir på denne gården en god stund.
 Disse brødrene hater hverandre, og snakker aldri sammen mer. Begge brødrene nekter å dø før den andre og det er bare deres gjensidige hat som holder dem i live!
Dette er en tragikomisk, litt mørk og bisarr historie. Men en meget god forfatter, Torgny Lindgren, gjør dette til en fantastisk historie!

"Hakkepølsa" av Torgny Lindgren
Gyldendal forlag 2003

På aldershjemmet Solsidan i Västerbotten, langt nord i Sverige, bor en 107 år gammel mann. Han har bedt pleiersken Linda hente den skrivepulten han satte bort mer enn 50 år tidligere, da sjefredaktøren i avisen forbød ham å skrive flere notiser. Det hadde nemlig kommet ham for øre at det notisskriveren skrev om, både folk og hendelser, var det reneste oppspinn. Da han 53 år senere hører at sjefredaktøren er død, fortsetter han der han slapp! :) Og gubben skriver og skriver, mest om skolelærer Lars Högström, hans venn Robert Maser (tysk krigsforbryter, nå omreisende selger av klær og stoffer av ymse kvalitet)  og deres vertinne, hakkepølsekokeren Eva Marklund. Her er skoger og myrer, lungesott, og en evig søken etter den ultimate hakkepølsa.

"Dorés bibel" av Torgny Lindgren
Gyldendal forlag 2008

Hovedpersonen i boken sitter i en hytte på toppen av Avaberget, innerst i Västerbotten, og leser inn denne fortellingen om den store familiebibelen!

Romanen er bygget rundt den franske billedkunstneren Gustave Dorés bibelillustrasjoner. Hovedpersonen blir født i 1939, og han forteller her hvordan hans oppvekst ble preget av fortellingene i den bibelen fra 1865 som var illustrert av Gustave Doré. Han lærer seg imidlertid ikke å lese, og dette gjør at han blir sendt på hjem. Bibelen går tapt, og hovedpersonen bruker resten av livet på å prøve å finne den igjen, eventuelt gjenskape den.

Disse tre bøkene kan gjerne leses som en trilogi. Noen mennesker dukker nemlig opp i flere av bøkene.

- Lisbeth -
Ingen kommentarer: