fredag 4. mai 2012

Fredagstipset 04.05.2012


"Jeg har arvet en mørk skog"
av Morten Borgersen
Piratforlaget, 2012

En sønn vender tilbake til moren og barndomshjemmet etter at faren er død. Han skal gå igjennom farens papirer på hans arbeidsrom. Der finner han en gammel kniv med en figur innfelt på skaftet, et hakekors. Under kniven ligger en mappe, som inneholder en bunke offentlige dokumenter. Der står det skrevet at faren, Martin Meyer, har vært arrestert grunnet medlemskap i Nasjonal Samling (NS) under andre verdenskrig. Dette har ikke sønnen hørt noe om tidligere.

Historien veksler mellom sønnens tid på farens arbeidsrom denne dagen, og vi følger farens historie. Hva er grunnen til at han var medlem i NS, hva skjedde egentlig under andre verdenskrig?

 

"Hendelsenes Hus"
av John Boyne
Front forlag, 2011

I denne boka følger vi Georgy Jachmenev. Første gang vi treffer Georgy, er han 82 år og hans høyt elskede kone Zoya er kreftsyk. Georgy tenker tilbake til sitt innholdsrike liv, hans liv som barn, som ung mann i St. Petersburg, han og hans kone Zoya i Paris, og senere i London.
Georgy er en fattig gutt fra landsbygda i Russland. En dag i 1915 da Georgy er 16 år, kommer tsarens hær forbi der Georgy bor. Georgy kaster seg foran en kule som er ment for tsarens fetter og hærens leder. Dette forandrer Georgys liv for alltid. Som belønning for heltedåden får Georgy komme til St. Petersburg som personlig livvakt for den unge tronarvingen, Alexei Romanov, eneste sønn til tsar Nikolai II.

Ung, usikker og uerfaren kommer Georgy til St. Petersburg, der han knytter seg til tsarfamilien og føler lojalitet for dem. Han får spesielt et godt forhold til den unge Alexei og søsteren hans Anastasia, som Georgy forelsker seg i. Georgy kommer midt oppi urolighetene rundt den siste russiske tsarfamilien.
Spennende historisk fortelling.

- Hilde -


Ingen kommentarer: