fredag 19. oktober 2012

Fredagstipset 19.oktober 2012
Rampelys – av Espen Lund


Forfatterens første roman – kom i år. Har tidligere utgitt «Litt på ½ tolv – liten lesebok om en lærers hverdag» (2008)


Finn Olav Ødegård er 39 år, har en datter på 8 år som han har annenhver helg + onsdager, han bor i et borettslag i Trondheim, og jobber i personaladministrasjonen i Trondheim kommune hvor han har hovedansvar for fraværsstatistikken – som dessverre viser at sjukefraværet i kommunen øker, til tross for at målet er at det skal gå ned. Avdelingsleder Mette går langt i å foreslå at han må justere tallene litt for at det skal bli som politikerne ønsker. I tillegg til fraværsstatistikken, har han også ansvar for å omplassere utbrente kommuneansatte. Mette- avdelingslederen - har fått i oppdrag å lage en handlingsplan for hvordan de ansatte kan bli mer glad i arbeidshverdagen. Jo gladere, desto bedre ytelse. Og som ledd i dette sendes Finn på begeistringskurs for at de ansatte skal bli mer glade. På dette kurset treffer han Anne Berit, ansatt hos kirkevergen- og han har jo savnet en dame. Det utvikler seg raskt et slags forhold mellom Finn og Anne Berit. Problemet nå blir at når han får selvtillit finner også andre damer han attraktiv, og han rådfører seg med en fetter i Oslo som sier «bare ta for deg når det gjelder damer!».

Det oppstår en del forviklinger og intriger – og Finn går fra å være en grå kjedelig kontorrotte uten sosialt liv, til å ville bli leder for borettslaget for å få det med på TV og lage en realityserie om Norges mest miljøvennlige borettslag. Det blir en god det skjær i sjøen, men Finn navigerer så godt han kan.

Boka er full av humor – og det harseleres både med utbrente lærere som forsøksvis omplasseres til biblioteket, de kommuneansattes slappe arbeidsmoral, dyrevernere, miljøvernere, de som mangler initiativ og de som har for stor selvtillit.

Boka er veldig enkelt skrevet, men har driv i seg. Og den handler om ensomme, forlatte menn – som tar tak!
Klikk her for å se om boka er ledig.

Lyse utsikter - Marie-Sabine Roger (2011)


Forfatteren er født i 1957 nær Bordeaux i Frankrike, og bor nå i Frankrike og på Madagaskar. "Å telle duer" var hennes gjennombruddsroman.

Alex er en tynn, hengslete, rastløs jente – som gjerne blir tatt for å være en guttunge – på 30 år. Hun har fått seg et vikariat på et Hønseri, og leier et rom hos det barnløse ekteparet Marlene og Bertrand. Hos dem bor også den mulithandikappede Roswell – som er Bertrands bror. Roswell har flyttet inn hos Marlene og Bertrand da hans mor døde, og han er en kjempeutfordring for Marlene – som helst skulle vært han foruten.

Alex fascineres av Roswell og syns det er ille når hun hører hvilke drømmer Marlene har for å kvitte seg med han. Hun planlegger for seg selv både å dumpe han i kanalen, og å forlate han på en benk – mens mannen og hun kan dra på et etterlengtet ferie...Men Bertrand møter henne selvsagt ikke på dette. Marlene drømmer om et helt annet liv. Som ung var hun vakker og vant sågar en skjønnhetskonkurranse, men valgte kjærligheten framfor videre karriere. Hun er bitter på det livet hun har endt opp med.

Alex syns synd på Roswell som er «forsømt» hjemme, som bare sitter i en stol og ser ut. Hun bestemmer seg for å ta han med ut hver gang hun har fri fra Hønseriet – og hun ordner en tralle til han, slik at hun kan trille han med seg til kanalen – slik at han får luftet seg litt.

Boka har to jeg-fortellere: Alex og Cedric.Cedric er arbeidsledig og tilbringer dagene sine med vennen «Abboren» - ved å henge ved kanalen, drikke øl og ellers ikke gjøre noe fornuftig. Abborens store prosjekt er å drikke øl, fylle ølboksene med vann fra kanalen, og så kaste de uti kanalen – med det formål at det skal bygges en demning med dem. Han får etter hvert god presisjon i ølboks-kastingen.

Ved kanalen treffes alle 4 – og det utvikler seg etter hvert et vennskap.
Boka er full av humor og underfundige skildringer. Og den handler om vennskap og forhold mellom mennesker på flere nivå: Mann – kone (Marlene og Bertrand), leieboer og huseiere (Alex – Marlene/Bertrand), mellom handikappet og en som bryr seg (Roswell – Alex), mellom to gode venner (Cedric og «Abboren»), mellom de to arbeidsløse og paret Alex og Roswell.

Det er godt driv i boka, og det er flere parallelle hendelser og fortellinger som gjør dette til en bok som virkelig er verdt å lese!
Klikk her for å se om boka er ledig.

Monica - Fredagstipset 19.oktober 2012

Ingen kommentarer: