fredag 11. januar 2013

Fredagstips 11.januar 2013

"Historien om Herr Sommer"
Patrick Süskind
(utgitt på norsk i 1992 originalt i 1991)

Tysk forfatter, bosatt i Paris, som har utgitt Parfymen (1985) – som og er filmatisert.

Patrick Süskind er mest kjent for "Parfymen", men han har også skrevet denne lille boka som er illustrert av Sempé. Det er ikke så mange romaner for voksne som er illustrert så dette er ganske uvanlig. I tillegg er illustrasjonene meget fortellende og vakre.

Boka er ren, enkel og vakker. Dette er en av de bøkene der det skjer veldig lite og veldig mye samtidig! Fortelleren er en gutt som forteller om et knippe episoder fra hans oppvekst – tidsatt ut fra guttens lengde og skostørrelse. I tillegg så fortelles det om den mystiske karakteren herr Sommer som alltid er ute og går uansett vær og tid på døgnet. Det er ingen spesifikk handling – det er summen av alt som danner boka – så den må rett og slett bare leses og nytes!
"Harold Frys utrolige pilegrimsferd"
Rachel Joyce
(utgitt 2012)

Dette blir en bestselger – garantert!!


Forfatteren er brittisk og har skrevet over 20 radioskuespill for BBCs radio 4. Dette er hennes første roman og hun fikk «Writer of the year»-prisen i Storbritannia i fjor for denne. Hun er nå i gang med å skrive sin andre roman – «Perfect».

Harold får et rosa brev i posten fra en gammel arbeidskollega som han ikke har hørt fra på lenge. Og han må selvsagt svare på brevet til denne kvinnen. Han forfatter et enkelt svar som har går til postkassa i enden av veien for å sende.
Når han kommer til postkassa så blir han litt skuffet over å allerede være framme. Han trenger å gå litt til – tenke mer, han skammet seg over ordene han hadde skrevet. Han er nær ved å poste det, men klarer ikke å slippe det. Og ettersom det er en fin dag og han ikke har annet å gjøre så bestemmer han seg for å gå til neste postkasse. Og neste…og neste…

Dette er starten på hans pilegrimsreise.
Harold tok ikke med seg noe – han går i det han gikk ut for å poste brevet i. Seilersko og uten mobil. Han tenker, filosoferer og gjennom han får vi vite om livet hans, forholdet til kona og sønnen deres, deres ulikheter, men samtidig deres sterke kjærlighet – som blusser opp nå når forholdet settes litt på prøve.

Han blir kjent med mange mens han går og han får selvsagt oppmerksomhet og en form for heltestatus. Han blir mannen som går for livet – Queenies liv.

Dette er ei fantastisk bok! Harold er en flott mann med gode tanker – fylt av kjærlighet, men også anger og sorg. Boka er full av «episoder» som gjør at vi selv må tenke oss om. Hva er viktig her i livet?

Det er en vandrerroman om å vandre videre i livet, men også om å holde fast ved det som er viktig.

Sjekk her om boka er ledig på biblioteket.

 
 
Monica
Ingen kommentarer: