fredag 15. mars 2013

Fredagstipset 15. mars

Heimfall. Ei juleforteljing

av Eirik Ingebrigtsen
Oktober forlag 2012
Johan, 74 år, skal feire første jula uten kona Inger som døde i januar. Han bor med hunden Raum, det er 20.desember og han vasker og forbereder seg til at datra Judith skal komme.

Judith er alvorlig sjuk – dødende- og skal nå hjem til Johan på juleferie. For å hjelpe sjukehjemmet gjennom tunge helgedager og mangelfullt budsjett. Johan som har nok med sitt eget liv, nok med seg sjøl, med å gjennomleve tapet av kona, med en del andre problemer han har med seg fra tidligere tider. Nå skal han i tillegg pleie sin dødssjuke datter gjennom hele jula. Han vil egentlig ikke, han aner ikke hvordan han skal gjøre det – og far og datter har nok heller ikke hatt det næreste forholdet.

Johan har en nabo, Audun, som også er aleina – og som han drikker kaffe fast med hver dag. Han tar seg en tur dit også denne dagen, mens han venter på at sjukehjemmet skal frakte Judith til han.
Boka handler om 4 dager – fra 20.desember og til og med 24.desember.
Etter hvert blir vi godt kjent med Johan, fortida hans, som selvsagt inneholder så mangt etter et langt liv.

Boka er godt skrevet, konkret og kortfattet, omsorgsfullt, godt språk som er tilpasset innholdet. Boka handler om alle de små tingene et dagligliv består av – mat, snø, ved og alle tankene.

Boka er skrevet på en var og forsiktig måte, men den er ikke bare trist – men den er full av omtanke, selvransakelse, noe skam, noe svik, noe forsoning og selvsagt kjærlighet.

Johans historie er en historie leseren vil huske, Johan utfordres ikke bare av døden og det som har vært; han stilles overfor sin egen tilkortkommenhet. Og mestrer den!

Det er ingen vond bok, men en god bok om et alvorlig og sårt tema.
Sjekk om boka er ledig her.
 

Jenta som lette etter stillhet

av Klaus Hagerup
Aschehoug forlag 2012
 
 
Magdalena Mørk HATER bråk. Det er bråk overalt! Det er bråk hjemme, bråk på skolen,bråk i byen og bråk i gata hvor hun bor. 
En dag orker ikke Magdalena Mørk mer, og hun begir seg ut av leiligheten «Jeg kan bare gå, tenker hun, ingen legger merke til meg uansett».
Hun treffer på «damen med pressboret» – som ser ut som hun elsker pressboret og ulyden, Magdalena blir sint og brøler STILLE! Damen med pressboret tar Magdalena med seg, langt bort, høgt opp i ei blokk. Magdalena har aldri vært et sted det er så stille, men når de hører godt etter hører de også der bråk. Magdalenas ferd på leit etter stillhet fortsetter. Vil hun finne den?
Boka er varm, enkel og kjapp å lese, men det ligger mye mellom linjene, og den gir godt rom for både tolkning og ettertanke. Det er også ei bok som kan brukes til diskusjon – om den verden vi lever i, om støy, stress og jag.
Boka passer godt for voksne, både for gode lesere, og leseuvante.
Kanskje handler den ikke bare om å finne den fysiske stillheten, men om stillheten og roen i seg selv?
 
Sjekk her om boka er ledig på biblioteket.

Boka er utgitt med støtte fra "Leser søker bok", som årlig støtter ca 12-15 utgivelser av bøker sol er tilpasset mennesker med ulik leseevne.
 
 
Anbefalt av Monica
 
 

Ingen kommentarer: