fredag 8. mars 2013

Fredagstipset 8. mars 2013


 
"Bergtatt. Fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde"
av Henrik Svensen
Aschehoug, 2011
 
Henrik Svensen, født 1970, geolog, forsker og forfatter.
I boka tilnærmer forfatteren seg emnet fjell på en personlig, vitenskapelig, annerledes og interessant måte. Boka er inndelt i to deler. Første del har et historisk fokus, der forfatteren er innom fjell og religion (hellige fjell, fjell i bibelen), fjell i litteraturen, tindebestigning, gamle forestillinger om fjell, og folks forhold til fjell gjennom tidene. Andre del tar for seg de vitenskapelige aspektene ved fjell, geologi og hvordan ulike fjell har blitt til over millioner av år. Forfatteren forteller levende og godt om hvordan menneskene opp i gjennom tidene har forholdt seg til fjell. Forfatteren har også flettet inn sine egne opplevelser i forhold til fjell.
 
 
 

"Oppdrag Mottro. Jakta på gamle dagar"
av Linda Eide
Spartacus, 2012
 
I løpet av en 10 års-periode har Linda ringt sin mor, for å spørre om hvordan hun har det, og for å snakke om gamle dager. Gjennom samtalene forteller mora noe nytt om det gamle, og Linda blir kjent med mora på en helt annen måte.
I boka får vi vite om Linda, hennes far, hennes brødre Terje og Geir, om besteforeldre, tanter og onkler, og diverse andre folk. Men mest om Mottros tanker, meninger og opplevelser om«gamle dager».
Hvert kapitell omhandler et bestemt emne; det har et fotografi, en liten tekst om emnet og telefonsamtalen mellom Linda og moren.
Hver samtale begynner på samme vis;
«Mottro: Ja?
Meg (=Linda): Hei, det er meg.
Mottro: Å, er det deg?  ...»
Og så spør Linda moren om forskjellige ting, som krigen, hår, Elvis, livet til sjøs, jula, radioen, tv’n, politikk, bunader, besteforeldrene og kvinnedagen bl. a.
Dette er en artig måte å få et historisk tilbakeblikk på, og det er også en slags hyllest til mor /mødrer.
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: