fredag 19. april 2013

Fredagstipset 19. april 2013


"T.S. Spivets utvalgte verker"
av Reif Larsen
Cappelen Damm, 2010
 
T.S. Spivet er en 12 år gammel gutt som er oppvokst på en ranch i Montana, USA. Han bor her sammen med sin mor dr. Clair (som forsker på biller), sin far T.E. som driver ranchen og sin søster Gracie på 16. Familien er preget av at T.S.s lillebror Layton døde for en stund siden, av en ulykke med skytevåpen på låven.
T.S. er ikke som andre 12 åringer, hans interesser er noe uvanlige. Han har bare to venner. Professor Yorn er venn og mentor, og 1 år yngre Charlie er med på hans kartleggingsekspedisjoner. For T.S. kaller seg kartograf og illustratør, han kartlegger/illustrerer alt som skjer på ranchen og alt annet han kommer borti.
Professor Yorn har i hemmelighet sendt inn en del av T.S.s illustrasjoner til Smithsonian Institution i Washington D.C., og en dag får T.S. en telefon derfra. De vil gi han en pris, og vil at han skal komme på galla for å motta prisen og holde en tale. T.S. forstår at de tror at han er en voksen mann, så han sier nei.

Men dagen etter angrer han seg. Han ser hvilken enorm mulighet dette er for han. Så uten å si ifra hjemme, drar han ut på reisen til østkysten. Han klarer å lure seg på et godstog, en åpen vogn som det står en campingbil på. Campingbilen blir hans tilholdssted de neste dagene.
Reisen blir litt mer dramatisk enn forventet, menT.S. kommer fram til Smithsonian etter hvert.
Dette er en fantastisk historie om en interessant gutt, som legger ut på en utrolig reise. Passer for ungdom og voksne.
 
"Møte på Valmueåsen" fra 2011 (dvd)
Yokohama, Japan, 1963:
Umi og Shun går på videregående, og forelsker seg.
Så oppdager de at de har samme far...
En vakker og varm film. Passer til ungdom og voksne.


 
"Beasts of the southern wild" fra 2012 (dvd)
 
Vi treffer 6 år gamle Hushpuppy som bor sammen med sin alkoholiserte far, så hun må klare seg mest på egenhånd. De bor i et lite fattig kystsamfunn i Louisiana, som de kaller Bathtub (Badekaret). Når faren blir alvorlig syk, og en storm setter Bathtub helt under vann, må Hushpuppy vise hva som bor i henne....
Dette er en uvanlig film, en film som ikke ligner noe annet du har sett.
Vakker og grusom, en film som beveger deg. Må sees!
 
-Hilde-Ingen kommentarer: