lørdag 4. mai 2013

 

Fredagstipset 3. mai

 
 
 
Sommar i Thereses gate av Ronnie M. A. G. Larsen
 
Handlingen foregår i løpet av noen sommeruker. Oslogryta befinner seg på kokepunktet og vinden er helt fraværende. Pianostemmeren Henry Moan, som er bokens hovedperson, er godt voksen og har bodd i den samme bygården i Thereses gate hele livet. Dagene går mest på rutine og gamle vaner. Han har brukt talentet sitt til å gjøre amatører gode og til å la virtuoser skinne. En dag dør sjefen hans og Henry innser at en livslang drøm om å flytte til Salzburg er innen rekkevidde. Han skal bare avvikle pianobutikken, besøke den gamle moren sin, få greie på hva som egentlig skjedde med Slampen, ta seg av undulaten Louis, bli sykmeldt, unngå å bli forelsket, bli friskmeldt, spre sjefens aske utover Oslo, holde avtalen med Konserthuset varm, nippe til en whisky av beste sort, bli klok på frøken Sanner og ikke minst få ser en god natts søvn på så lenge han kan huske…

Sommar i Thereses gate er en liten roman om de som gjerne lever et helt liv uten å bli sett, men som trives veldig godt med å ikke være i rampelyset hele tiden. Livet kan være veldig bra selv om det ikke ser perfekt ut for andre. Humoristisk, stillferdig og varm bok med en direkte og ofte underfundig tone.
 
 
 
Offa av Ronnie M. A. G. Larsen
 
 
Dette er forfatterens debutbok fra 2008; en novellesamling på nynorsk. Den inneholder 22 korte fiktive historier fra øya Giske på Sunnmøre. Det er hverdagshistorier som strekker seg over en periode på 40 år. Historiene handler om ekteskap, savn, selvmord og bygdeoriginaler. Vi får høre om hvordan det går når man er på rett sted til feil tid og omvendt, og om hvordan man forklarer noen at ”det ikke er meg det er noe galt med, det er deg…”. De samme personene går igjen i flere av novellene og dette gjør at boka nesten kan leses som en vanlig skjønnlitterær roman.


 
 
Uteligger av Ole Martin Holte
 

Denne boken er et resultat av et prosjekt. Den tidligere fransiskanermunken Ole Martin Holte studerte sosionomi. Han ville finne ut hvordan det er å bare være prisgitt byens befolkning, og bestemte seg for å leve som uteligger. Ved hjelp av denne formen for deltakende observasjon ønsket han å forstå de menneskene han utdannet seg til å hjelpe. Tre somrer på rad levde han på gata, to ganger i Oslo, én i København. Han pakket notatblokk, liggeunderlag, pledd og tannbørste, og fortalte ingen hva han drev med. I løpet av denne bokens 190 sider møter vi fylliker, junkier, vagabonder, lasaroner og prostituerte. Myndighetspersonene som beveger seg i uteliggernes omland - politifolk, vektere, sosialarbeidere, ambulansefolk og hospitsarbeidere, vet ikke hvem han er og dermed blir han utsatt for de samme represaliene som andre som er helt nederst på rangstigen.
 
Anbefalt av Beate
 


Ingen kommentarer: