fredag 10. januar 2014

Fredagstipset 10. januar 2014

"Ikke rart det kommer kråker" (noveller)
av Karine Nyborg
Aschehoug, 2010
 
Boka inneholder 11 sterke noveller, de fleste er urovekkende, ekle, vonde og fæle. Mye å fordøye til tider. Man kan med fordel ta en god pause mellom hver novelle.
Novellene gir mørke overraskelser, og beskriver menneskenes mange skyggesider.
Debutanten Karin Nyborg skriver veldig godt.
Anbefales!
 

"Jeg er ikke redd for mørket"
av Karine Nyborg
Aschehoug, 2013
 

14 år gamle Signe har blitt mørkredd, tror foreldrene hennes. Men det skal vise seg at det er noe helt annet Signe er redd for. Det er en mann som står og kikker på henne i mørket. Den 23. mars 2010 ser hun at mannen er der, men Signe velger allikevel å gå snarveien gjennom skogen hjematt. Moren Cecilie skulle ha hentet henne, men hun er forsinket.
 
 Signe bor sammen med moren, som bor i 1. etasje og faren Erlend, som bor i kjelleren. Foreldrene er skilt, men vil bo sammen for Signe sin skyld. Foreldrene tror dette er en god løsning, men for Signe gir det bare feil signaler. Moren er høygravid, og barnefaren Bror har flyttet inn. Erlend har også en ny kjæreste, Rakel.

 Vi får episoder fra både Cecilie og Erlends liv, fra 1981 og til nåtid. Begge kommer fra splittede familier, og begge har tatt ansvar for sine foreldre når de var barn. De ser ikke at deres egne valg gjør at Signe må gjøre det samme. Signe tar mye ansvar for foreldrene sine, og hun vil ikke bekymre dem unødig ved å fortelle om hvorfor hun har blitt mer engstelig/redd for ting.
 
En roman om barn som tar mer ansvar for sine foreldre enn de bør.

  

"Ingrid"
av Ingar Sletten Kolloen
Gyldendal, 2013
 
En biografi om vår alles Fjernsynskjøkken-Ingrid.
Vi følger Ingrids liv fra barndom til i dag. I år blir Ingrid 90 år, men hun er fortsatt en god ambassadør for Norge og god sunn mat. Hun jobbet for NRK fra 1965 til 1998, og har hatt stor innflytelse på matlagingen i norske hjem.
Interessant lesing, og godt skrevet.
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: