fredag 24. oktober 2014

Fredagstipset 24.10.14

"Liv etter liv" av Kate Atkinson
Forlaget Press 2014
 

Under en snøstorm i februar 1910 i England blir det født en jentebaby som dør under fødselen. Nettopp fordi det er snøstorm er veiene stengt, og legen rekker ikke fram i tide.
Under en snøstorm i februar 1910 i England blir den samme babyen født. Denne gang rekker legen fram, og jenta overlever.
Slik fortsetter denne romanen. Hva om man får en ny sjanse? Og enda en?
Dette er en fortelling både om Ursula Todd og hennes familie helt privat, men også historien om Europas historie. En fantastisk roman, med en gøyal vri.
 
 
"Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz" av Marit Kaldhol
Forlaget Samlaget 2014
 

Dette er en fortelling om å være pårørende. Om å bli alene med et ansvar som er altfor stort, om å leve med en sorg som ikke synes å ta slutt.
Etter mange triste opplevelser i oppveksten, bor Jenny og søsteren alene igjen på gården. I nabohuset bor bestefar Olvar, som er blind og trenger en del hjelp. På toppen av det hele blir søsteren rusmisbruker, med all den utryggheten og sorgen dette medfører...
Hva skal det bli til med Jennys eget liv og med studiene hun nettopp har startet på?
 
 
"En jente og en gutt" av Morten Brask
Spartacus forlag 2014
 

Dette er en roman som i stor grad handler om kjærlighet. Kjærligheten mellom en jente og en gutt, og kjærligheten til deres barn; en jente og en gutt. Og den handler om å miste. Miste sine illusjoner, miste kjærligheten og miste det mest dyrebare som finnes. Hva skjer når man opplever det værste som finnes, og hva gjør det med et menneske å oppleve et slik mareritt?
Maya vi gjerne ha barn, men jeg-personen i boka ikke vil dette ennå. Da stiller et Maya han et ultimatum; dersom du ikke vil ha barn med meg nå, er vårt forhold over. Da gir han etter, og snart er de gravide med tvillinger. Tvillingene, en jente og en gutt, blir født altfor tidlig under dramatiske omstendigheter, og lever kun noen dager.
Romanen beskriver veldig godt fars følelser i kaoset rundt denne hendelsen. Det er veldig lett å skjønne at han har opplevd dette selv.
En meget sterk og rørende historie. Lesere av denne boka bør sørge for at de har kleenx i nærheten!
 
- Lisbeth-
 

Ingen kommentarer: