fredag 31. oktober 2014

Fredagstipset 31. oktober 2014

 
"Rakels bok" av Sissel Værøyvik, 2014
 
Foreldrenes dramatiske død bringer Ella fra New York hjem til Bergen for å gjøre opp boet etter dem. Den gamle villaen huser også en leieboer, den eldre kvinnen Rakel, som med sin særegne væremåte både frastøter Ella og vekker hennes nysgjerrighet. Snart blir hun dratt inn i fortellingen om et bemerkelsesverdig liv, et liv som har utspilt seg i flere land over mange tiår, siden Rakel som liten jente ble sendt som flyktning fra Bratislava til Norge for å unngå nazistenes jødeforfølgelser.
Har disse to kvinnene noe å gi hverandre?Rakels bok er en roman om å reise seg, gang på gang, selv etter at det umulige har skjedd. Om å kjenne seg selv, sin fortid og sine røtter, om vennskap og samhold, om svik og kjærlighet – og ikke minst om en mors grenseløse omsorg og kamp for sine barn.
 

 
"Det som ein gong var" av Magnhild Bruheim, 2010
 
Live klargjer barndomsheimen for sal. Ho tek oss med tilbake til ulike episodar som var med på å forme dagane, dei lette og gode minna, men også det som gjorde livet utrygt. Den unge Live er skarp, livleg og morosam. Og vi får eit godt innblikk i ei ung jentes oppvekst på 60-talet med mange tidsriktige detaljar; filmstjerner, songarar, bilmerke, slagerbøker, papirdokker, mote og musikk. Heile tida ligg det eit mørke under som varslar om kva som skal komme.
 

 
"Alltid Alice" av Lisa Genova, 2009
 
Femti år gamle Alice Howlands liv er tilsynelatende perfekt: hun er en anerkjent forsker, har et lykkelig ekteskap og tre vellykkede voksne barn. Så begynner hun å glemme. Hun glemmer ord, avtaler og forstår ikke noe av sine egne huskelapper. Hun tenker først at det skyldes stress og overgangsalder, helt til hun får diagnosen tidlig Alzheimers sykdom. Dette er en roman om hvordan følelsen av å sakte men sikkert miste minnene om alt og alle man har vært glad i.
 
 - Alice -

Ingen kommentarer: