fredag 14. november 2014

Fredagstipset 14. november 2014

 
 

En mann ved navn Ove
av Fredrik Backman, 2014
 


Ove er en grinebiter på 59 år som, temmelig motvillig, holdes i vigør av naboene sine. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene. Ove vil bare at det skal være litt orden på sakene. Men når de nyinnflyttede naboene i rekkehuset midt imot er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det starten på en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid. Gjennom stadige tilbakeblikk avdekkes Oves historie. Kanskje det er en grunn til at Ove har blitt som han har blitt? Dette er en roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab.
 
 
 
Hendelser ved vann
av Kerstin Ekman, 1994
 
I begynnelsen av syttiårene skjer et grufullt dobbeltmord i bygden Svartvattnet i Nord-Sverige. En ung kvinne får et glimt av en mann som kan være morderen. 18 år senere ser hun ham igjen, og fortiden vender tilbake. Det uoppklarte drapet har virket sterkt inn på mange av stedets mennesker og formørket deres liv. Først nå begynner de å ane sannheten om hva som egentlig skjedde, og konflikter og hendelser som er blitt tiet i hjel, dukker fram i lyset. "Hendelser ved vann" er stor og perspektivrik. Omkring kriminalgåten har Kerstin Ekman bygget opp en fortelling der hun trekker inn mytiske elementer, psykologi og skarpsindig samfunnsanalyse, samtidig som hun på mesterlig vis blottlegger menneskets mørkeste dyp.
 

Sannheten om Harry Quebert-saken
av Joël Dicker, 2014
 
Den unge stjerneforfatteren Marcus Goldman drar på besøk til sin gamle venn og mentor, forfatteren Harry Quebert, for å få hjelp med en plagsom skrivesperre. Omtrent samtidig avdekkes levningene av et menneske i Queberts hage. De viser seg å tilhøre den unge jenta Nola Kellergan, som forsvant sporløst 33 år tidligere. Sammen med jentas levninger finner politiet manuskriptet til «Det ondes opprinnelse», en av de største amerikanske romanene de siste femti år, og den direkte årsaken til Harry Queberts berømmelse  Saken får enorm oppmerksomhet i mediene. Quebert blir arrestert, mistenkt for drapet. Han innrømmer at han hadde et kjærlighetsforhold til den unge jenta, men han nekter for at det er han som har drept henne. Marcus Goldman setter seg fore å renvaske sin mentor. Og Goldmans kyniske forlegger øyner muligheter for en litterær suksess uten sidestykke. Han foreslår at Goldman skriver bok om saken parallelt med at han etterforsker den. Goldman sier ja, skrivesperren opphører, krimplottet kommer i forgrunnen og fortellingen skyter fart.  


Beate

Ingen kommentarer: