fredag 21. november 2014

FREDAGSTIPSET 21.11.2014 
ULF STARK: KAN DU PLYSTRE, JOHANNE, 1993

 Ulf forteller kameraten Berra om alt det som er fint og bra ved å ha en morfar. Berra vil også gjerne ha en morfar, og Ulf vet hvor man kan finne en - på aldershjemmet! Magisk fortelling om et usedvanlig og rørende vennskap mellom to gutter og en gammel mann.

 
JOHN WILLIAMS: STONER, 2014
En perle av en bok om et stillferdig, levd liv. Om alle nederlag, sorger, konflikter, seire og lykkestunder et liv rommer. Om William Stoners liv på universitetet i Columbia, Missouri. Boka for deg som liker å dvele ved detaljer, et vakkert språk med mye mellom linjene.

 
KRISTIN SOLBERG: LIVETS SKOLE, 2013
" I krigen er døden alltid tilstede, selv når liv begynner. For krigen tar liv også med andre midler enn kuler og bomber. Den stjeler livskraft, raserer planer og knuser hjerter". Om jordmorskolen i Maidan Shar i Wardak-provinsen i Afghanistan og lederen doktor Khadija Safi. I Afghanistan dør 292 barn under 5 år hver eneste dag, de fleste av årsaker som lett kan forhindres. En kvinne dør i barsel hver annen time - den dagen de selv gir liv kan være den farligste i eget liv. Disse dødsfallene blir sjelden omtalt og får ikke de store overskriftene.
Elevene på jordmorskolen trosser forbud, familienes misnøye, Taliban, dårlig infrastruktur og store utfordringer i eget liv for å lære å redde liv.

 
 
DEBORAH RODRIGUEZ: KABUL SKJØNNHETSSKOLE, 2008
Forfatteren, en amerikansk frisør, reiste som frivillig til Afghanistan i 2002. Hun hadde lite erfaring med humanitært hjelpearbeid, men blir med en gang veldig populær blant de vestlige hjelpearbeiderne - en ekte frisør!
På 1970-tallet var det mange skjønnhetssalonger i Kabul, disse ble bannlyst av Taliban. Deborah starter en skjønnhetsskole med hjelp fra internasjonale selskaper og sponsorer, det første kullet starter i 2003. Hun forteller om de mange hindringene på veien, språkproblemer, kulturelle forviklinger og utfordringer i et krigsherjet land.
 
 
TORA

Ingen kommentarer: