fredag 19. desember 2014

FREDAGSTIPSET 19.12.2014


ULF STARK: DA PAPPA VISTE MEG VERDENSALTET, 1998
Det er langt til verdensaltet, særlig for den som har korte ben. Pappa vil vise Ulf det største av alt, selve universet. Vel framme på enga ser Ulf storheten i det lille og  nære nede på bakken - en snegle, et strå og en tistel. Pappa skuer utover himmelen med en uendelighet av stjerner. Vakker bok om far og sønn. 
LEVI HENRIKSEN: HARPESANG, 2014
Plateprodusent Jim Gystad er nær frelsen da han hører de tre søsknene Thorsen synge under gudstjenesten i Vinger kirke. Gudbenådede stemmer med en inderlig tilstedeværelse, i følge presten kan disse tre synge de døde opp fra gravene. Timoteus, Tamar og Maria Thorsen er pensjonister som tidligere hadde en stor karriere som sangere og plateartister. Jims store prosjekt blir å få disse tre til å synge og opptre igjen, kanskje spille inn ei plate.
Her er det familikonflikter, gammel kjærlighet, forsmådde følelser, vennskap og tapt livsglede.
Veldig gode miljøskildringer og troverdige personer, forfatteren kjenner godt til dette miljøet i pinsebevegelsen. Han skriver om sin egen slekt, Levi Henriksen er jo vokst opp med bedehussanger og lidenskap. Humoristisk og musikalsk bok, en stor leseopplevelse!
 

 

 
RUNE CHRISTIANSEN: Ensomheten i Lydia Ernemans liv, 2014
 
Lydia vokser opp i Jämtland, et ensomt barn med et distansert forhold til foreldrene. Hun utdanner seg til veterinær og flytter etterhvert til Norge for å jobbe. I boka følger vi Lydias stille liv som veterinær, det er arbeidet med dyrene som fyller dagene hennes helt, hun trenger ikke venner og heller ikke et sosialt liv. Beskriver gleden i et hverdagsliv som går sin gang i takt med årstidene. Ensomheten problematiseres ikke, vi hører ikke om savn og lengsler.
" Hvem er ensom som har et arbeid å utøve, en blomstereng som dufter og en kanin som skal mates"
Språket er drivkraften i denne romanen, det er rikt og vakkert med flotte, elegante setninger.
Dette er årets brageprisvinner.
 


KOLBEIN FALKEID: Øyet og virkeligheten, 2014
Lyrikeren siste diktsamling, Falkeid er en mann for alle anledninger! Anbefales, prøv gjerne hans samlede dikt!


Tora

Ingen kommentarer: