fredag 5. desember 2014

Fredagstipset 5. desember 2014

 
"Papayaene i Gombolo. Om å plante en drøm i Afrika"
av Anne Louise Hübert
Gyldendal, 2013
 
19 år gamle Anne Louise Hübert er på backpacking i Asia og Afrika, og kommer til landsbyen Gombolo i Kenya for å være der en uke. Der besøker hun skolen, noe som får uante konsekvenser. Hun oppdager at skolebarna ikke får mat på skolen, og at de nesten ikke har mat hjemme. Hun samler inn penger, og kjøper skolemat til barna. Vel hjemme i Norge glemmer hun ikke Gombolo og barna der, så hun drar tilbake flere ganger. Hun hjelper dem med vann, mat og arbeid.
I dag driver Anne utradisjonell u-hjelp via sin organisasjonen AidinAction.
En inspirerende historie om å gjøre en forskjell, om å hjelpe andre mennesker.
 

 
"Frikjent. Kriminalroman om en fortiet forbrytelse"
av Ole Kristian Ellingsen
Cappelen Damm, 2014
 
Historien begynner i Skottland år 806, der det lages et illustrert bibelskrift med et omslag med gull og edelstener på. År 1007 blir alt dette stjålet, og det er bare bibelskriften blir funnet igjen. Skriften kalles Book of Kells. Men etter over 1000 år dukker også omslaget opp igjen.
Bibliotekar Rakel Maier ved Nasjonalbiblioteket i Oslo mottar omslaget til den berømte bibelskrift av en eldre ukjent dame. 
Tv-reporter Erik Engum er på saken med en gang. Han lagde en dokumentar om Book of Kells for 4 år siden. Han oppsøker Rakel, og sammen prøver de å finne svar. Hvor har omslaget vært alle disse årene? Vi som lesere får følge omslaget på dens historiske reise, fra den ble lagd av munkene i 806 til nåtiden. 
Men det er mye mer som Erik og Rakel snubler borti.  Andre verdenskrig og at jødene ble fratatt eiendom under krigen er også sentrale temaer i historien. Spennende lesing!

 
"Familien"
(dvd)
 
Amerikansk film fra 2013, etter et teaterstykke av Tracy Letts.
Kjente skuespillere som Meryl Streep og Julia Roberts har sentrale roller.
Faren i Weston-familien dør, og resten av familien møtes i barndomshjemmet.
Kvinnene i familien har alle sterke personligheter, noe som skaper mange konflikter.
Og det kommer mye groms til overflaten.
Sterk fim. Anbefales!
 
- Hilde -

Ingen kommentarer: