fredag 10. april 2015

Fredagstipset 10. april 2015

Laurent Gaudè
"Eldorado"
Bazar forlag 2014

 
I 20 år har Kaptein Salvatore Piracci saumfart farvannet mellom Tunisia og den italienske øya Lampedusa for illegale flyktninger. I blant får kapteinen nødmeldinger om motorhavari, eller om mennesker som er etterlatt av menneskesmuglere på havet i små livbåter. Kaptein Piracci og hans mannskap jakter på elendige farkoster og desperate sjeler.
Gjennom kapteinen får vi beskrevet en side av historien, og gjennom en libanesisk kvinne og to sudanesiske brødre får vi en beskrivelse av noen av menneskene som skjuler seg bak det enorme antallet av flyktninger, asylsøkere og immigranter.
Dette er ei god bok, som har noe viktig å fortelle!
 
 
Jonathan Odell
"Vida og miss Hazel"
Pax forlag 2015
 

I en småby i Mississippi i 1950-årene møtes to unge kvinner. Vida og miss Hazel. Vida er en farget, fattig hushjelp som arbeider for den hvite, rike Miss Hazel. Etter sin yngste sønns død mister Hazel grepet om livet, og blir tungt medisinert. Vida, som også har mistet sitt barn, skjønner hvordan hun har det. Hun hjelper henne på beina igjen, og det utvikler seg et unikt vennskap mellom disse. Men med dette vennskapet setter de noe i bevegelse. Det er da uhørt at hvite og fargede er venner! Og dessuten hjelper miss Hazel Vida og andre fargede hushjelper i nabolaget i kampen for stemmerett.
En ny leseverdig sørstatsroman fra forfatteren av "Helbredelsen"
 
 
Agnès Ledig
"To sekunder før miraklet"
Gyldendal norsk forlag 2015
 

Julie er alenemor til Ludovic på 3 år, kassadame på supermarkedet og lever et svært nøkternt liv. Hun ble kastet ut hjemmefra da hun ble gravid, og sliter for å få endene til å møtes. En dag kommer Paul til henne kasse. Paul er en godt voksen, nyskilt mann som nå skal handle og ordne opp på engenhånd for første gang. Han legger merke til Julie, og de kommer i snakk. Det ender med at han inviterer Julie og Ludovic med til sitt sommerhus i Bretagne. Julie nøler med å ta i mot dette, men lar seg overtale. Sammen med dem er også Pauls sønn, Jerome. Han er deprimert og i sorg etter hans kone har tatt livet sitt. Han er svært skeptisk til Julie, og tror at hun utnytter faren. Men i løpet av oppholdet i sommerhuset kommer Julie og Jerome hverandre svært nær, og det ser ut som det går bedre med han. Julie tenker at livet ser litt lysere ut, kanskje lykken er i ferd med å snu? På vei hjem fra ferien rammer derimot ulykken dem, og hennes lille solstråle Ludovic blir hardt skadet. Vil han våkne opp igjen?
Dette er en roman om å reise seg igjen etter en krise.Om å våge seg ut av sitt faste møster, våge å åpne seg og våge seg inn i vennskap.


- Lisbeth -
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer: