fredag 11. september 2015

Fredagstipset 11. september 2015

"Avgrunnen"
Kim Leine
Cappelen Damm 2015
 
 
I "Avgrunnen" møter vi tvillingene Ib og Kaj Gottlieb fra Danmark som reiser til Finland i 1918 for å delta som frivillige i borgerkrigen. Da krigen var over, dro tvillingene hjem, og vi følger dem i deres liv og virke i mellomkrigstiden. Da andre verdenskrig bryter ut, blir begge guttene aktive i motstandskampen. De leker katt-og-musleken med Gestapo, men hvor lenge kan det gå bra?
Dette er en storslått krig og fred-roman av Kim Leine, som fikk Nordisk Råds litteraturpris i 2013 for boken "Profetene i evighetsfjorden"


"La meg sove til dette bare er en drøm"
Ellisiv Stifoss-Hanssen
Vigmostad Bjørke 2014
 

Ellisiv er debutant, og har skrevet en sterk bok om hvordan Mia opplever å få kreft. Hun er en innadvendt kvinne, som helst vil uttrykke seg gjennom skriving. Da hun blir syk, og forholdet til kjæresten Anne-Marie ryker, blir det litt i meste laget for henne. Fra sykesengen hører vi om livet som kreftpasient, all smerten, bivirkninger og angst, samtidig som vi får bruddstykker fra livet hennes før hun ble syk. Hvordan var livet før hun ble syk, hvordan er livet hennes nå, og ikke minst hvordan kommer livet hennes til å bli?
En meget sterk, men lettlest roman.


"Utveier"
Henning Sørensen
Wigestrand 2014


Utveier er en oppvekstroman fra en bygd på vestlandet på midten av 1980-tallet. Vi følger Helge, som bor på en gård sammen med familien sin. Livet hans består av å jobbe, råne, spille i band, og feste. Men han bør vel ta tak og få orden på livet sitt?! Få seg en utdannelse og etter hvert familie, men han sitter litt fast i et gammelt mønster.....
En velskrevet oppvekstroman, med litt humor og mye alvor. Jeg personlig kjenner meg godt igjen i denne tiden, med bl.a. Bruce Springsteen og Opel Manta :)


-Lisbeth-
 


Ingen kommentarer: