fredag 4. september 2015

Ny sesong av Fredagstipset er i gang

Hver fredag formiddag vil en av de ansatte på biblioteket presentere en bok, film, tema eller noe helt annet. Innimellom har vi også gjester som holder et Fredagstips. Vi starter kl. 11 og holder på ca 1/2 times tid. Det serveres kaffe/te og kjeks. Treffet er uhøytidelig og det er hyggelig om det også oppstår samtale eller debatt. Vi ønsker nye og gamle brukere velkommen!

Den sjette smak / Tom Henning Dalbak

Denne romanen føyer seg inn i trenden om ensomme, frustrerte menn som sliter med både det ene og det andre. Den er skrevet med snert og humor, men også en dose samfunnskritikk over det samfunnet vi lever i i dag hvor gourmetmat og vindrikking er en viktig del av en sosial setting. Og kanskje et mål på sosial status.

Max Bergmann er 29 år og driver en eksklusiv restaurant i en liten landsby i Frankrike. Max ønsker egentlig ingen gjester, men er opptatt av å drivfe det så eksklusivt og godt som mulig. Vanlige turister, som bare ønsker seg en matbit, har han lite til overs for.
Max har penger nok. Hans far sender ham månedlige bidrag for å slippe å ha noe med ham å gjøre. Faren har nemlig starten sin egen nye familie - og der passer ikke Max inn.

Max savner noen å dele livet med, og legger sin elsk på en nyinnflyttet keramiker. Max gjør nærmest hva som helst for å få kontakt, og for å få henne interessert i ham. Bl.a. kjøper han et spesialdesignet middagsservice som han for det meste bare må stue bort i kjelleren. Max er drevet av jakten på den sjette smak. Fra før av finnes seks kjente smaker: søtt, salt, bittert, surt og umami. Dersom han bare klarer å identifisere den 6.smaken, så vil nok keramikeren - og hele verden - bli oppmerksom på ham.

Boka er lett å lese, og har godt språk. Og man får seg en god latter flere ganger.
Boka er utgitt på Vigmostad Bjørke forlag i 2014.

 
 

Som eit barn / Sivert N. Nesbø

Nesbø ga i 2013 ut boka Skårgangar som var han debut. I Som eit barn kjenner vi igjen både uttrykket og stemningen fra den forrige boka. Ramma rundt historiene er også lik og det er hverdagslivet og hverdagsepisoder som er vesentlig.
 
Romanen  har en familie som tema: far, mor og to sønner - som på hvert sitt vis forsøker å forsone seg med det de ikke kan styre over. De håndterer og lever sine liv - ut fra det som fortida har gitt dem. De har alle den samme fortida å leve ut fra.
 
I første del møter vi de to sønnene som skal ut i båt for å jakte skarv med gevær. Vi opplever det gode forholdet dem imellom. hører hvordan de tenker og føler, samt hvordan de måler det de gjør opp mot hvordan foreldrene har gjort det tidligere. Særlig er det jo faren som er det naturlige forbildet. I del to er det faren som er hovedpersonen, deretter er det den eldste broren og til sist moren.
 
Ramma rundt fortellinga er kystmiljøet - med fiske, gårdsdrift og forventninger om hvem som skal overta slektsgården. Og hvem som ikke vil...
 
Romanen er lavmælt, stille og tankefull - og full av gode skildringer både av naturen og omgivelsene, men også av følelser. Språket er vakkert - og det er en nærhet og varme i boka som er unik.
 
 
 
Monica

Ingen kommentarer: