fredag 11. mars 2016

FREDAGSTIPSET 11. MARS 
Mannen som gikk gjennom lydmuren av Arne Svingen,
Cappelen Damm, 2015

Hverdagen til Birger Brunkeberg går stort sett med til å sortere og rangere den store musikksamlingen han eier. Hodet hans er som en stor jukeboks - han knytter alle slags situasjoner og personer til musikk. Han spiller musikk på full guffe til naboens store ergrelse. En dag banker livet på døra hans og gir ham en knyttneve midt i trynet. Birger begynner å innse at det kanskje mangler noe i livet hans midt oppi all musikken... Dette er en feel-good roman om musikk og om å slippe ansvar. Jeg synes det er artig at boken er inndelt i vers i stedet for kapitler.
Musikk for rasende kvinner av Line Baugstø, Oktober forlag, 2012

I denne novellesamlingen møter vi blant annet et fraskilt par som skal arrangere bryllup for datteren sin, en enslig kvinne som drar på hyttetur med en nettdate og et par på søken etter det autentiske Cuba. Novellene handler om alt det som blir sagt, men enda mer om det som aldri blir sagt, og som den ene oppfatter annerledes enn den andre. I flere av novellene skifter forfatteren synsvinkel, slik at leseren får ulike blikk på samme situasjon. Menneskers sårbarhet, desperasjon og raseri blir sklildret med humor og stor omtanke.
Volum: en spilleliste, Cappelen Damm, 2015

De ni novellene i denne boken har to ting til felles: de handler om musikk og de er skrevet av forfattere som også er musikere (eller i det minste veldig opptatt av musikk). Bortsett fra dette, er de veldig, veldig forskjellige. Musikk er viktig for mange, men hvordan musikken er viktig, og ikke minst hvilken type musikk som er viktig, varierer. I tillegg til novellene har boken bonusspor: alle forfatterne har skrevet en tekst om sitt eget forhold til musikk. Boken har også egen spilleliste. Dette er en ungdomsbok, men den kan helt fint også leses av voksne.


Beate

Ingen kommentarer: