fredag 6. mai 2016

FREDAGSTIPSET 6. MAI 2016

Kampene: Et portrett av Kim Friele av Ola Henmo
Cappelen Damm, 2015


Kim Friele var den første norske kvinnen som sto frem som homofil. Denne boken forteller hvordan og hvorfor Kim Friele med sine uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet har endret våre lover og hjerter gjennom sin kamp for de homofiles rettigheter. På 1970-tallet dreide det seg om å få opphevet straffelovens paragraf 213 som kriminaliserte de homofile. Så kom kampene mot den psykiatriske sykeliggjøringen og diskrimineringen i Forsvaret. Utad triumferte Kim Friele. Men innad ble det etterhvert problemer. På slutten av 1980-tallet kom nedturene da hun ble satt på sidelinjen i forbundets kamp mot HIV/AIDS og partnerskapsloven.

Henmo følger Freiele og hennes ektefelle Wenche Lowzow helt frem til våren 2015. Det er en gripende og usentimantal skildring av en kjærlighet som overvinner det meste. Det er fortellingen om den kreftsyke og mer og mer demente Wenche, og Kims kamp for å være der for henne.

En kamp til av Claus Lundekvam
Cappelen Damm, 2015


Claus Lundekvams fotballkarriere er en suksesshistorie uten sidestykke like mye som historien om livet etterpå er en nedtur av de sjeldne. Kapteinsbind og 411 kamper for Southampton plasserer midtstopperen fra Austevoll i et eksklusivt selskap. Ingen nordmann har flere kamper på toppnivå i engelsk fotball. I løpet av de tolv årene han spilte for The Saints ble han en av klubbens viktigste spillere, elsket for sitt hjerte for klubben og hyllet for sin ro i avgjørende øyeblikk.

I denne selvbiografien forteller Lundekvam åpent om det rastløse livet som fotballspiller i verdens mest populære liga. Om tøffe kamper på banen, om fuktige bussturer tilbake til Old Trafford, om Gordon Strachans eksplosive raseri, om frykten for Michael Owen og Thierry Henry, og om det evig tilbakevendende slitet for å unngå nedrykk.

Skader tvang Lundekvam til å legge opp i 2008. Da flomlysene slukket og portene til stadion lukket seg bak ham for siste gang, var hans eneste plan å nyte livet. Det gjorde han også - til han en dag ikke lenger hadde kontroll. Resten av historien er en kamp på liv og død.


Anton og andre uhell av Gunvor Skretting
Aschehoug, 2016


12 år gamle Anton Albertsen får vite at han er et uhell eller "en rift i gummien" som faren hans kaller det. Anton får det for seg at han på en eller annen måte må forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Han bestemmer seg, med god hjelp av bestevennen Ine, for at han skal hjelpe faren sin med å få seg dame. Det viser seg å ikke være så lett, og forviklingene florerer.

Dette er en veldig god debutroman! Den er både morsom og fengene, og den har et godt driv. Selv om det er en barnebok, kan den også fint leses av voksne.Beate

Ingen kommentarer: