mandag 21. november 2016

FREDAGSTIPSET 11. NOVEMBER 2016


FREDAGSTIPSET 11. NOVEMBER 2016


Far din av Bjørn Ingvaldsen

En gutt kommer hjem fra skolen en helt vanlig dag. Han vet ennå ikke at det meste straks skal bli annerledes. Det står det en fremmed bil i gata. En av naboene, en voksen kar av den skadefro og nysgjerrige sorten, hindrer ham i å gå inn i huset. Politiet er der og har nettopp arrestert far din, kan han fortelle. Og det blir fort kjent på det lille stedet hva faren har gjort. Han har stjålet ting både på jobben og hjemme hos folk. Faren er en tyv. Og nå er han tatt.


Sykkelen som gutten fikk til bursdagen sin viser seg å være stjålet. Politiet tar den med seg, og han blir det eneste barnet i bygda uten sykkel. Bestekompisen Roger holder seg plutselig unna ham. Nå er det nemlig kommet for en dag hvem som stjal en dyr klokke fra Rogers far. Brått vender nesten hele bygdesamfunnet seg mot gutten og moren hans, enda de ikke har gjort noe galt. De visste jo ingenting. De fleste voksne behandler gutten på en uforstandig og hjerterå måte. Klassekameratene mobber. Moren blir utestengt fra matbutikken – heretter må hun handle et annet sted...

Bjørn Ingvaldsen har skrevet en nøkkelroman fra sin egen oppvekst. Språket er umiskjennelig Ingvaldsensk. Setningslengden varierer, men de fleste setningene er korte. Veldig korte. Teksten bygges møysommelig opp av stubber og biter. Historien fortelles rett frem uten å hoppe i tid og sted. Det gjør boka ganske lett å lese. Denne boken rommer så mange fasetter. Jeg synes dette er en av de beste denne produktive forfatteren har skrevet. Boka er ifølge forfatteren basert på en sann historie.

Forlaget har satt 9-13 år. Jeg mener at boken kan og bør leses av alle over 9 år – den passer like godt for ungdommer og voksne. Det er en viktig bok, og jeg håper at den når ut til mange lesere.

Morder-Anders og hans venner (samt en og annen uvenn) av Jonas Jonasson

Morder-Anders, en forfyllet torpedo som tre ganger er dømt for mord og som totalt mangler impulskontroll, har akkurat sluppet ut fra fengsel. Tilfeldighetene vil ha det til at han møter en arbeidsløs, ikketroende prest som nettopp har fått sparken, samt en resepsjonist fra en styrtrik familie som har mistet hele formuen på dårlige forretninger. Sammen slutter de seg til en forretningside basert på Morder-Anders' kunnskap om gangsterbransjen.

Det begynner lovende. Presten og resepsjonisten klekker ut et opplegg som gjør dem til en type agenter for Morder-Anders og formidler hans tjenester med stort hell: Et par benbrudd her, en rundjuling der, to brekte armer her, og andre former for lemlestelse der. Mord står dog ikke på menyen, det er jo både dårlig for forretningene av den enkle grunn at Morder-Anders igjen vil havne i fengsel, og dessuten i drøyeste laget selv for disse desillusjonerte sjelene.

Bedriften går så det suser inntil Morder-Anders finner Jesus. Resepsjonisten og presten innser at det er slutt på moroa, men bestemmer seg for å svindle Stockholms underverden for et større millionbeløp ved å forhåndsselge tjenester den på grensen til evneveike Morder-Anders aldri kommer til å utføre. Det kan selvsagt ikke gå bra, og det tar ikke lang tid før trioen er på flukt i en bobil med en gul og en rød koffert stappfulle av kontanter.

Dette er en fantastisk morsom bok. Denne er nesten like bra som Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant og langt bedre enn andreboka Analfabeten som kunne regne. Den har et enkelt språk og passe lange kapitler. Boken minner meg om forfattere som Arto Paasilinna, Erlend Loe og Bjørn Ingvaldsen.

BeateIngen kommentarer: