fredag 5. mai 2017

Fredagstipset 5.mai

Fellesnevneren for disse to romanene er ungdommer og narkotikabruk, men der stopper også likheten.

Hasj og høykultur

av Tobias Nordbø. Utgitt på Aschehoug forlag i 2017.

 Denne romanen er forfatterens debutroman. Han jobber som humorskribent for flere kjente programmer og komikere og har en master i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Han er opprinnelig fra Stavanger, men bosatt i Oslo.

Hovedpersonen  i romanen er Sebastian som studerer statsviteskap på Blindern og som har en drøm om jobb i Utenriksdepartementet. Men for å få jobb der så må han bli anbefalt av noen, og Sebastian mangler kontakter. Sebastian bor i kollektiv sammen med blant andre Aron som også leier leiligheta. Begge er sporadiske brukere av narkotika - og har en fast dealer de kjøper fra. Nå har denne dealeren kjøpt inn et stort parti marihuana og Aron og Sebastian finner ut at det kan være lett-tjente penger å kjøpe et mindre parti for videresalg. Det er nemlig liten sjans for å bli tatt så lenge man forholder seg til noen enkle regler som likner veldig på Kardemommeloven: "Du skal ikke plage andre: la kundene betale med kontakter og ikke komme i gjeld. Være grei og snill: ikke stjele kunder fra folk med aggresjonsproblemer eller kniver - for øvrig kan man gjøre som man vil."

Sebastian og Aron spleiser på et parti for videresalg og skaffer seg kunder blant samfunnstopper, jusstudenter og andre høgt oppe i næringslivet. De blir med i Det norske Lauzun-forbund som er et forbund hvor medlemmene ruser seg mens de opplever høykultur - for eksempel går i Operaen. Tanken er at rusen er med på å gi tilskueren en enda bedre og mer intens kunstopplevelse.

Romanen starter med et forord som forteller at hovedpersonen skriver fortellingen i påvente av rettssaken. Vi vet allerede før vi blir kjent med historien at dette ender med dom. Dermed er noe av spenningen utløst og selve romanen handler mer om det som skjer der og da - og ikke så mye om hvordan det går til sist.Alt blir ikke noe

av Martin Kellerman. Utgitt på Pelikanen i 2016.

Martin Kellerman er tegneserieskaperen bak Rocky som har vunnet mange priser. Dette er hans første roman.

Florian bor på ei øy på en eiendom som tilhører farmora. Da han flyttet dit så hjalp han farmora med hagearbeid, innkjøp og annet. Nå er farmora død, men Florian har ikke varslet mydighetene om dødsfallet ettersom han fortsatt ønsker å bo på øya, heve pensjonen hennes og ruse seg på pillene hennes. Florian bor dessuten ikke i hovedhuset etter farmoren, men nede i skjulet ved sjøen. I hovedhuset har han nemlig anlagt en marihuana-plantasje som skal redde økonomien hans i framtida. Han må bare vente til avlinga kan høstes før han kan dra fra øya og aldri komme tilbake.
I mens så kommer ungdommene Kea og Max med båt og legger til kai hos Florian. Disse to er søskenbarn og ute på en skikkelig seiltur med fest og moro. Dette blir starten på et nytt vennskap - og vi følger disse tre gjennom flere absurde hendelser som inkluderer dop, drama og drapsforsøk.
Vi presenteres for et absurd persongalleri og handlingen er det kompette kaos til tider. Fortellingen fortelles gjennom disse tre personene - og vi får høre om den samme hendelsen fortalt og opplevd gjennom tre tolkninger. Og det er interessant å lese om hvor ulikt personer opplever samme hendelse, og hvor mye surr det kan bli når man er ruset over lengre tid.

Romanen er verdt å lese, men det er greit å ikke være for fintfølende med tanke på språk og handling.

Monica 

Ingen kommentarer: