lørdag 27. april 2019

Fredagstipset 26. april 2019

Tommi Kinnunen
Skår
Utgitt på Pax forlag 2019
 
Omslagsbilde:Skår : tredagersroman
 
Nok en praktfull roman av Tommi Kinnunen. Tre søsken, og tre dager.
Jussi, Helmi og Raili Tyynelä er blitt boende i barndomshjemmet i den vesle bygda, hvor glassverket er alles arbeidsplass. De tre portretteres gjennom hver sin dag, i hvert sitt år. Til sammen danner disse historiene en helhet.
Jussi har sine utfordringer, og trives best med enkle oppgaver som han mestrer. Helmi arbeider på glassverket og er nettopp blitt enke. Nå strever hun med å ta vare på datteren Saara. Raili er den sterke og myndige, den som plasserer seg litt utenfor glassverkmiljøet, og som sliter med vanskelige minner etter oppveksten.
Vi lærer også mye om glassblåserkunsten, om hvordan de ulike ledd i prosessen gjøres.
Denne boken har gode skildringer av karakterene, et samfunn i endring og filosofiske betraktninger.
 

Line Baugstø
Egne rom
Utgitt på forlaget Oktober 2019
 
Omslagsbilde:Egne rom : roman
 
Dette er bok nummer tre om Sigrid. I de foregående bøkene, "Sommer uten brev" som kom i 2014 og "Fører av grå folkevogn. Juli 1975" fra 2016 utforsket Line Baugstø kvinners livsvilkår på 60- og 70-tallet. I denne tredje boken er vi kommet til 1985, og Sigrid opplever at hun endelig har fått en slags frihetsfølelse. Samtidig som alt handler om individualisme og frihet står Sigrid uten mulighet til å snu ryggen til ansvaret for de rundt seg.
Sigrids far er kommet på sykehjem, og når Sigrid begynner å rydde i farens hus finner hun ut at det nesten ikke finnes spor etter kvinnene i familien. Denne ryddeprosessen setter i gang mange tanker, og hun får en ide til en ny bok, noe hun har strevet med i lang tid. Kanskje kan Sigrid skrive en roman om sin farmor?
 
 
Kjersti Bronken Senderud
Hotellet
Utgitt på forlaget Oktober 2019
 
Omslagsbilde:Hotellet : roman
 
En liten familie på tre ankommer et gammelt, litt slitent hotell for sommeren. Det er ei jente, hennes far og bror. Med seg har de også fraværet av deres avdøde mor. Jenta observerer hotellets beboere, og hotellets store overgrodde hage, dammen og skogen rundt. Noen av gjestene er her kun en kort stund, mens andre bor her fast. Hun gransker sin bror, sin far og seg selv. Ikke minst gransker hun Lola, hotelleierens datter, som er omtrent på hennes egen alder.
Kjersti Bronken Senderud skriver som vanlig veldig godt, og har levert nok en svært leseverdig roman.
 
- Lisbeth -
 
 
 
 

Ingen kommentarer: