torsdag 3. juni 2010

2 om far og sønn

I vår har jeg lest to bøker om far og sønn. To totalt forskjellige historier, men hvor begge har forholdet mellom en far og hans sønn som hovedtema.


"Filmklubben" (The Film Club) av David Gilmour, 2010

"Veien" (The Road) av Cormac McCarthy, 2008

Gilmour er en ukjent forfatter for meg. I denne boka har han skrevet sin egen historie om sin sønn Jesse. McCarthy er kjent for Grensetrilogien og "Ikke noe land for gamle menn" (No country for old men). For "The Road" fikk McCarthy Pulitzer-prisen for fiction i 2007.

I "Filmklubben" skildrer Gilmour 3 år hvor han og sønnen har inngått en avtale. Sønnen på 16 år er skolelei og orker ikke mer skole. Faren kommer med et uvanlig forslag. Jesse kan slippe skolen i de 3 neste årene, men da skal far og sønn sammen se 3 filmer hver uke. Dette skal være sønnens utdannelse. Sønnen og farens forhold blir sterkt i løpet av disse årene, men hvordan vil sønnen klare seg senere i livet uten en ordentlig utdannelse?
Boken gir en beskrivelse av en mengde gode filmer, om tenåringsproblemer, om å ta de rette valgene i livet, om jenter og forelskelse, og ikke minst et unikt far/sønn-forhold.
Historien er godt skrevet, og anbefales til både ungdom og voksne.

"Veien" er en historie som ikke sier så mye om hvordan ting er som de er, men en historie som beskriver en far og hans sønns kamp for tilværelsen. De er avhengig av hverandre. En katastrofe som har lagt verden i grus, tvinger far og sønn på en vandring. De må stadig videre, på leting etter mat, drikke og det nødvendigste. Hva de skal eller hva de rømmer i fra, får vi egentlig ikke vite. Spenningen holdes oppe under hele historien, McCarthy er en utrolig god historieforteller. Denne kan også leses av både ungdom og voksne. Er også filmatisert.

To ulike historier, men begge handler om å ta vare på hverandre. Om hvor sterkt forholdet mellom far og sønn er eller kan være. En far vil alltid sin sønns beste, og gjør det han kan for å få dette til.

Bøkene kan du låne på biblioteket ;o)

- Hilde S., juni 2010-

Ingen kommentarer: