tirsdag 1. juni 2010

UPrisen - årets ungdomsbok!


Juryen bestod av 180 niendeklassinger fra syv ungdomskoler, fra Nordland til Aust-Agder. De har kåret Lars Mæhles "Landet under isen" til den beste ungdomsboka i 2010!

Boka er over 500 sider lang, og er på nynorsk. Så myten om at ungdom ikke leser tykke bøker eller nynorsk stemmer altså ikke!


”Det er fjerde gang ungdomsjuryen deler ut UPrisen og tredje gang en bok på nynorsk vinner”, sier daglig leder i Foreningen !les, Ketil Kolstad og fortsetter: ”UPrisen knuser myter om ungdom og lesing: At vinnerboka er lang, er bare positivt. Målformen er ikke viktig. Et godt språk som flyter og den gode historien, er det som gjelder ifølge ungdomsjuryen.”


Juryen begrunnet prisen blant annet på grunn av dette:


”Årets vinner har en pangstart. Og spenningen holder helt til den overraskende slutten. Vi måtte lese videre i boka. Og når vi ikke leste, tenkte vi på boka.”


Daglig leder i foreningen !Les, Ketil Kostad sier dette:


”UPrisen er en viktig pris. Voksne mener mye om hva ungdom bør lese og hva de liker å lese. UPrisen er ungdommens egen stemme i den litterære offentligheten,” sier Kolstad. ”UPrisen viser også at ungdom er reflekterte og kritiske lesere. De ønsker kvalitet, men har selvsagt sine egne kriterier for hva litterær kvalitet er.”


Dette var de andre nominerte til prisen:


- Endre Lund Eriksen: Super. Aschehoug
- Yngve Frøyen: Gutten som hatet desember. Gyldendal
- Iram Haq og Endre Skandfer: Skylappjenta. Cappelen Damm
- Tania Kjeldset: Juli. Cappelen Damm
- Lars Mæhle: Landet under isen. Samla


Vi gratulerer Lars Mæhle med seieren, og oppfordrer alle til å komme på biblioteket og låne boka! :D

Ingen kommentarer: